Реклама / Ads
0| 3425 |10.06.2022 НОВИНИ

Конституционалист: Агонията започва тепърва. Няма срок за освобождаването на министрите

.
От тук насетне преценка на премиера е кога да предложи на НС да бъдат заменени четиримата министри и да бъдат избрани нови. Конституцията не е предвидила срок, в който предложенията да бъдат внесени. Имаше заявка от вчера, че ротацията на министрите ще се забави. Правилото е "нито ден без министър". Затова до момента, в който не бъдат заменени, те продължават да бъдат министри, макар и в оставка. Техните актове продължават да бъдат пълноценни.
 

Това заяви пред Bulgaria ON AIR конституционният експерт доц. Наталия Киселова. 

 

Тя уточни, че заместник-министрите не могат да изпълняват всички функции на министрите. Като например - не могат да бъдат поканени на парламентарен контрол или пък да подписват укази на президента. Доц. Киселова определи като сложна ситуацията, която се създава и в Народното събрание, особено в контекста на гласуването на актуализацията на бюджета.

 

"Работата на НС и досега не беше лека, и занапред няма да е. Чисто аритметично в определи случаи предложенията на мнозинството, което става малцинство, могат да бъдат бламирани. Не е нужно да се гласува "против", достатъчно е "въздържал се". След като не е позитивен вотът, предложенията няма да бъдат приети. Представете си всяка от парламентарните групи, които са опозиция, да предложи свои числа при актуализацията, които не са синхронизирани с възможностите на държавата, с оглед на предстоящи избори. Това може да доведе до големи разходи", заяви Киселова.

 

Специалистът по конституционно право е очаквала  в създалата се ситуация опозицията да бъде хиперактивна и да направи заявка за вот на недоверие. 

 

"Пасивността на Борисов, повече от 12 часа да не даде ГЕРБ позиция, показва, че или не искат, или не са готови за избори. Заявката на ИТН е за ново правителство в рамките на този парламент - правителство да, но без този премиер. Единият вариант е правителството да подаде оставка, но отново мандатът ще бъде връчен на "Продължаваме промяната", после ГЕРБ и след това президентът ще прецени на коя ПГ да връчи третия мандат", уточни доц. Киселова.

 

"Въпрос на преценка е дали да каже, че това правителство трябва да бъде заменено с друго. Агонията тепърва започва. Ако г-н Трифонов използва думата агония - тя е била вътре в отношенията им, сега тя става видима за нас като външни наблюдатели", добави доц. Киселова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3770 |08.06.2022 Христо Иванов, ДБ: Това не слага край на агонията. Г-н Трифонов, какво следва за България? . 0| 3011 |04.06.2022 Започват изборите на членове на ВСС от квотата на магистратите . 0| 3736 |03.06.2022 УЕФА се извини за финала на Шампионска лига. Започва проверки . 0| 3013 |30.05.2022 ТАСС: Контролираната от Русия Херсонска област започва износ на зърно за федерацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads