Реклама / Ads
0| 5019 |04.04.2007 НОВИНИ

Концесионният договор със "Софийска вода" е неизгоден

.
“Софийска вода” е търговско дружество и основна негова цел е да печели пари. Задачата на ДКЕВР е да каже какъв е балансът между цена и инвестиции. Комисията трябва да каже срещу така заявените инвестиции каква цена на водата съответства.
Николай Желев, председател на Комисия по инженерна инфраструктура и водоснабдяване в Столичния общински съвет каза пред БНТ, че подписаният концесионен договор със “Софийска вода” е неизгоден и той ще бъде предоговорен. За София са необходими милиарди евро като инвестиция, за да бъде качеството на услугата на европейско ниво, подчерта Николай Желев. През последните две години инвестиционната програма намалява, защото нямаше актуализация на цените на водата и това е причината за исканото повишение. Хората плащат повече за намаляване на загубите по водопреносната мрежа. Разходите за намаляване на загубите формират по-голямата част от цената на водата, отколкото загубите. Намаляването на загубите няма да доведе до намаляване на цената в последствие, а ще доведе до запазване на ресурса, подчерта Иван Иванов, главен секретар на “Софийска вода” АД.
"Фрогнюз" напомня, че за минимален праг на цената на водата от 96 стотинки за кубически метър без ДДС настояха пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от „Софийска вода” по време на обществено обсъждане на цената на ВиК-услугите в столицата. Според главния секретар на дружеството Иван Иванов това е минималната цена, при която „Софийска вода” ще може да изпълнява задълженията си. По време на обсъждането, представители на „Топлофикация – София” заплашиха, че ще спрат парното и топлата вода на Министерския съвет и на Министерство на финансите, ако заплатите на служителите им не бъдат увеличени с размера на инфлацията от 1998 г. насам. Оттогава в дружеството не са увеличавани заплатите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2135 |03.07.2022 Слави Трифонов: Петков и Василев, искрено ви пожелавам да се задавите с власт . 0| 2436 |03.07.2022 Сандов: С мен не е воден разговор дали ще съм вицепремиер в новия кабинет . 0| 2530 |03.07.2022 Йорданова: В четвъртък пленумът на ВСС разглежда предсрочното освобождаване на Гешев . 0| 3656 |03.07.2022 Трифонов: Петков и Василев, искрено ви пожелавам да се задавите с власт
Реклама / Ads