Реклама / Ads
14| 5330 |13.05.2011 НОВИНИ

Корумбашев обвини Рашидов, че не спазва закона

.
Петър Корумбашев
Всички филми, на премиерите, на които ходите в момента, са филми, финансирани от предишното правителство. Единственият, който е произведен по ваше време е този на Мишел Бонев, който е „крупен успех“. С тези думи депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев атакува от парламентарната трибуна културния министър Вежди Рашидов.
 

Всички в Народното събрание разбраха упрека на бившия кукувец към скулптора, който като министър е субсидирал досега само един нов филм и това е “Сбогом, мамо”.

„Понеже не спазвахте закона година и половина, аз ви призовавам оттук- нататък, като имате решение от Конституционния съд, да спазвате закона. А за да го спазвате, просто трябва да се осигурят 17 милиона в бюджета за българско кино. Те трябва да се осигурят, както за 2011 г., така и за 2012, така и за миналата година, когато пропуснахте да направите това”, продължи Курумбашев.

Той припомни на Рашидов, че на 14 декември миналата година има подписано споразумение между Министерството на културата и филмовата гилдия, в което от осем ангажимента, които министърът е поел пред гилдията, е изпълнил точно едно, а именно да освободи изпълнителния директор на филмовия център (Александър Донев - бел.ред.)

„Едно от нещата, което доста смешно се развива тези дни е назначаване на комисия за национална стратегия, която да състави проект на национална стратегия за филмовата индустрия. Тя се назначава на 26 април и от 27 април до 15 май трябва да изработи тази стратегия. Представете си как за две седмици се събира група от 30 човека и изработва национална стратегия. Ако ще да е национална стратегия за диворастящите гъби интересно вие как ще я свършите тази работа за две седмици“, реторично попита депутатът, на което Рашидов отговори: “ От 7 години има Закон за филмовата индустрия, той никога не е бил спазен и то в години, когато не е имало тежка криза. Когато предишното правителство ни остави с 5 милиона дефицит, на два пъти бюджетът ми беше отрязан”, защити се културният министър и на свой ред попита:

„Защо не сте спазвали вие закона? – репликира опонента си Вежди Рашидов. Основният закон е законът за бюджета. Всички останали закони са специални закони. Аз съм най-малко човекът, който би работил против българската култура, но няма достатъчно пари. За съжаление не всичко зависи от мен, отбеляза той.

Рашидов подчерта, че в най-тежката криза, най-високият процент спрямо бюджета за кино си е позволил да даде той миналата година. През тази година, когато вече има закон за киното, за седмото изкуство ще бъдат заделени 13.5 млн. лева, допълни културният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5266 |08.05.2011 Протест: Всички малцинства да спазват законите . 12| 5023 |25.04.2011 Обвиниха младежа, отстъпил автомобила-убиец . 24| 5235 |07.04.2011 Трактора обвини Цветанов в 5 престъпления . 5| 5166 |01.04.2011 Обвиниха висш магистрат в пране на пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads