Реклама / Ads
2| 3965 |14.11.2019 НОВИНИ

Кошмарите на комунизма продължават да стряскат чехи и словаци

.
Източник: БГНЕС
Три десетилетия след масовите демонстрации, сложили край на комунизма, чехи и словаци излизат отново на улиците, за да протестират срещу корупцията и политиците, започнали кариерата си при тоталитарния режим.
 

Нежната революция от 1989 г. сложи кръст на системата, наложена в Чехословакия от Съветския съюз. Но комунистите така и не напуснаха съвсем политическата сцена. Днес те се съюзяват с популисти, за да се доближат до властта в двете страни, наследили Чехословакия, предаде БТА.

 

"Наследството на комунизма е живо в Словакия и днес; корупцията е голям проблем", посочва словашкият актьор Милан Княжко, един от най-популярните водачи на Нежната революция. "Лъжи, корупция, лицемерие, сплашване, тормоз - тези комунистически методи все още се използват тук", твърди той.

 

"Все още не сме свикнали със свободата, реда, демокрацията, човешките права", констатира Камил Мирослав Черни, членувал някога в чешко опозиционно сдружение, а днес пенсионер.

 

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш - бивш комунист, станал милиардер, е заподозрян в сътрудничество с някогашната тайна полиция през 80-те, което решително отрича. Неговото правителство на малцинството оцелява в парламента единствено с неофициалната подкрепа на комунистическата партия и нейните 15 от общо 200 депутати.

 

Бабиш е обвиняван и в конфликт на интереси, свързан с групировката му Агроферт - конгломерат, действащ в много сектори: от селското стопанство до медиите, та дори и в химическата промишленост.

 

Тези подозрения мотивираха през юни участниците в най-мащабната демонстрация от 1989 г. насам, настояли за оставката на премиера. Движението, организирало проявата, "Милион моменти за демокрация", е насрочило нов митинг на 16 ноември във връзка с годишнината от Нежната революция. "Ще поставим ултиматум на Андрей Бабиш: или решава проблема с конфликта на интереси, или подава оставка", заяви водачът на движението Микулаш Минарж.

 

Лидерът на управляващата в Словакия популистка партия "Смер - Социална демокрация" Роберт Фицо, чиито политически корени също стигат до комунистическата партия, по общо мнение е най-влиятелният човек в страната. В началото на миналата година той бе принуден да се оттегли от поста премиер след поръчковото убийство на разследващия журналист Ян Куциак, разкрил връзки между италианската мафия и служители на словашкото правителство.


След смъртта на Куциак и на годеницата в Братислава се състояха протестни демонстрации, в които участваха десетки хиляди. Редица висши служители се наложи да подадат оставка, след като стана ясно, че контактуват с предприемача Мариан Кочнер, обвинен, че е поръчал убийството на журналиста.

 

"Видимо се е увеличила толерантността към лица, сътрудничели на предишния режим - нещо неприемливо преди във висшите политически сфери", констатира Томаш Лебеда, чешки политолог от университета "Палацки" в източния град Оломоуц.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5665 |10.11.2019 Филип Димитров: С преврата на 10 ноември искаха да продължат комунизма по някакъв начин . 19| 5558 |10.11.2019 Доц. Георги Лозанов: Смяташе се, че падането на комунизма поражда демокрация... . 26| 4721 |09.11.2019 Борисов: Заради комунизма трудно догонваме Запада . 0| 3916 |05.10.2019 Медицинските сестри в Сливен продължават да са в стачна готовност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads