Реклама / Ads
9| 3486 |04.02.2023 НОВИНИ

Кощунство! На Вежди Рашидов много му се иска да е Антим I. Какво не му достига?

.
Вежди Рашидов
Председателят на 48-ото НС Вежди Рашидов потита риторично: ”Защо да не се сравнявам с Антим I? И той е човек, и аз съм човек. И той е председател на Народното събрание, и аз съм.” Прав е г-н Рашидов като казва, че всеки е просто човек, но да се сравниш с Антим Първи се изикват множество качества: висок дух, честност, почтеност, смиреност, смелост, достойнство, морал. Интересно е дали Вежди оценя себе си като техен носител. Дали ги притежава, дори когато преди години прие титлата ”почетен мултак” от Илия Павлов.
 

Председателят на току-що разпуснатия 48-и парламент Вежди Рашидов заяви нескромно по БиТиВи, че са възможни сравнения между неговата персона и личността на Антим I: "Защо да не се сравнявам с Антим I? И той е човек, и аз съм човек. И той е председател на Народното събрание, и аз съм. Просто използвах една форма на снимка за спомен, която традиционно се е правила."

 

Освен духовник от висок ранг Антим I е пример и за държавник. На 16-ти февруари (28-ми февруари нов стил) 1872г. е избран за екзарх на Българската екзархия. Той развива активна дейност срещу униатската пропаганда. Играе съществена роля за изграждане на Екзархията и за културно-просветното издигане на българския народ. Под негово ръководство са конструирани епархиите на новата църковна област и са определени техните църковни ръководители.

 

Екзархията полага грижи за учебното дело и за организацията на църковния живот. След Априлското въстание Антим I прави всичко възможно, за да бъдат запознати международната общественост и чуждите дипломати в Цариград за извършените от турците произволи и жестокости при потушаването на въстанието.

 

Рашидов се възмути от критиките към него в социалните мрежи заради колажа със снимките на всички депутати от 48-я парламент. Неговата е най-голяма и е в средата като на председателя на Учредителното събрание екзарх Антим I.

 

Рашидов оцени Радев: "Президентът Румен Радев узря да управлява държавата, стана по-мъдър, с по-ясни движения. Премиерът Гълъб Донев е изключително балансиран, правителството добре работи." Според него ексминистърът на културата Велислав Минеков е нанесъл много вреди, защото е назначил в администрацията много протестъри. Разбира се, че Вежди Рашидов е "прав" и е ясно защо подобен факт е възмутителен. В администрацията са подходящи само политически назначения, ПР-ри с доказан произход и такива, които знаят на кого да служат. Трябва да има конкретни граници, иначе до къде ще доведе всичко?!

 

Според председателя 48-ото Народно събрание за 3 месеца е приело 52 закона, което по думите му "хич не е малко." Рашидов открито си каза, че трябва да има коалиция на ГЕРБ с ДПС и БСП след изборите, защото е необходимо да се състави правителство. Рашидов отправи поредния искрен вопъл: "Дошло е време да спасяваме българския народ, не партиите."

 

За ДПС той коментира, че за корупция се говори, но няма доказателства: "Отдавна се клатят едни мантри" - по колоритния израз на скулптора: "Преди години срещу Доган ме караха да казвам. Минава времето, и аз узрях", обясни Рашидов. Той добави: "Делян Пеевски е един бизнесмен, вече е строен, отслабнал е".

 

Експредседателят на Народното събрание смята, че ГЕРБ може да се коалира и с БСП за правителство, въпреки че в това мнението му не съвпада с казаното в петък от партийния лидер Бойко Борисов. Скулпторът, който вече е член на ГЕРБ, няма да предаде партията си, ако има нужда от него отново да е депутат. Вежди смята, че хората го обичат, усеща го на срещите с тях и като ходи по улиците.

 

Ех, след всички колоритни изказвания става съвсем ясно, че само една снимка не стига, за да се сравниш с Антим I. Дори да си в центъра на колажа или заемането на определен пост - в случая най-високия в държавата. Изискват се много качества и личностно надграждане всеки ден. Иначе всеки щеше да си направи плакат със снимки и да разправя как може да се сварнява с определен велик българин.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3088 |02.02.2023 Рашидов на финала: В политиката посрещат с цветя, а изпращат с камъни . 2| 2985 |20.12.2022 Вежди Рашидов на среща с Реджеп Ердоган, за какво си говориха двамата? . 2| 3064 |19.12.2022 Започна срещата между Вежди Рашидов и турския му колега Мустафа Шентоп в Анкара . 7| 3214 |17.12.2022 Рашидов: Всички, които искат да се качат на влакчето ползват Денков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads