Реклама / Ads
10| 7299 |18.02.2013 НОВИНИ

А. Ковачев: Македония да промени Конституцията си

.
Андрей Ковачев
В нея са записани всевъзможни малцинства, в.т. ч. и египтяни. Да се излъчват единни сигнали по отношение на Македония, но да не отстъпваме, когато се накърнява националният интерес и се говори на езика на омразата - около тази теза се обединиха участниците в дебата.
 

Бурен дебат за съдбата и бъдещето на Македония и Западните Балкани се развихри в аулата на СУ "Св. Климент Охридски". Българският евродепутат Андрей Ковачев постави основните акценти в своя лекция пред аудиторията, а съорганизатори бяха Български културен клуб Скопие (Задгранично представителство "Пейо Яворов"), Дискусионен клуб 280, Студентско сдружение Его политико и Младежки консервативен клуб.

Ковачев посочи, че преди да стане част от Европейския съюз, Македония трябва да си промени Конституцията си. В нея са изредени всевъзможни малцинства, населяващи страната като турци, власи, роми, та даже и египтяни, но българи няма, което е недопустимо.

Правилният път не е да се борим за българско малцинство в Македония, защото мнозинството от славянския етнос в Македония са всъщност исторически българи. Ако имаш 100 000 души с български паспорти от 2 милиона население в Македония, значи става дума за огромен процент, посочи той и подчерта, че в исторически план македонци и българи са синоними. Защо България и Македония да не бъдем като Кипър и Гърция, като Румъния и Молдова, които се подкрепят постоянно, попита той и констатира, че процесът на промяна тече много бавно.

В дискусията се включиха представители на организаторите на дебата, както и мнозина наследници на стари македонски родове, дошли специално в аулата на СУ. Общото становище, около което се обединиха всички, е, че българската външна политика трябва да излъчва единни сигнали по отношение на Македония, нещо, което става през последните години, но същевременно не бива да отстъпваме тогава, когато се накърнява националният ни интерес с измислени псевдонаучни тези и грандомански исторически претенции, с посегателства върху историята и културно-историческото ни наследство в Македония.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8136 |16.02.2013 Борисов отива в Македония явно; ще вечеря с Груевски . 7| 5575 |07.02.2013 Ще се разберем ли с Македония за шопската салата? . 0| 4959 |05.02.2013 ГЕРБ готвят промени при референдумите . 22| 5865 |04.02.2013 Ново 20: Македония дава заден от договора за добросъседство?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads