Реклама / Ads
22| 5850 |04.02.2013 НОВИНИ

Ново 20: Македония дава заден от договора за добросъседство?

.
Съдбата на договора за добросъседство с България щяла да стане ясна през следващите няколко седмици, твърди македонският министър на външните работи.
 

Добросъседските отношения не зависят от формални договори, заявил министърът на външните работи на Македония Никола Попоски днес.
По отношение на действията на български депутати в ПАСЕ и Европейския парламент, Попоски е изтъкнал, че добросъседството трябва да бъде отразено и в предлагането на поправки, които се отнасят до Македония, предаде Фокус, позовавайки се на Макфакс.

„Ако искаме да градим добросъседски отношения чрез това, което предлагаме като поправки, изразяваме определена тенденция за добросъседство. Аз винаги тръгвам от принципа, че не трябва да правиш на ближните онова, което не искаш да го правят на теб. Мисля, че имаме материал и основа за конкретно двустранно сътрудничество, което може да ни доближи един към друг, да ни европеизира и мисля, че там трябва да насочим енергията, не да я изразходваме за онези неща, които понякога могат да бъдат злоупотребени за създаване на представа за липса на добросъседство. Мисля, че трябва да бъдем посветени на първата част от историята”, заявил македонският външен министър. 

Съдбата на договора за добросъседство с България ще бъде ясна през следващите няколко седмици. До няколко седмици ще имаме ясна представа какво можем да очакваме, заявил македонският външен министър Никола Попоски пред журналисти. По думите му - работните групи на двете министерства досега са имали няколко срещи, но нямали договорено нищо конкретно. По думите на Попоски в преговорите са обхванати и македонските инициативи, за които Скопие очаква да бъдат приемливи за България. 

„В този момент няма заключения и поради тази причина - няма какво да съобщим. В момента, в който има някакъв резултат, който смятаме, че може да допринесе за понататъшно развитие на сътрудничеството, бихме го съобщили. Комуникацията между двете работни групи се развива и в онези области, за които сме започнали инициатива, и смятаме, че биха могли да бъдат посрещнати от страна на нашия съсед. Мисля, че в този контекст има доста неща, които можем да реализираме, независимо от наличието или липсата на договор, защото смятам, че сътрудничеството се изгражда с конкретни жестове”, заявил Попоски. 
„Мисля, че колкото по-скоро затворим въпросите, независимо дали става дума за договорното сътрудничество, защото не трябва да забравим, че съществува по-широка договорна основа, не става дума за само един документ, ще бъде по-добре. Мисля, че до няколко седмици ще имам ясна представа за това - какво можем да очакваме. Ние имаме открит и конструктивен подход в комуникацията с всички съседи, включително и с България. Смятаме, че всяка стъпка, която ще ни даде възможност за по-добра интеграция, трябва да я приветстваме”, заявил Попоски. 
Под заглавие "Добросъседските отношения не зависят от формални догвори", материали за изказването на Никола Попоски публикуват електронните издания ЕВести, Максим, Курир, Кирилица, телевизия А1Он, Утрински весник и други. Други медии извеждат в акцент заявеното от Попоски "Имаме конструктивни отношения с нашите съседи", както и тезата му за "европеизиране, а не - за балканизиране на отношенията в региона".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6208 |03.02.2013 Жельо Желев: Не трябва да пресичаме пътя на Македония за ЕС . 9| 5281 |02.02.2013 Младенов обсъжда добросъседство с Македония . 16| 6420 |01.02.2013 Художници на бунт срещу новото лого на България . 43| 5954 |27.01.2013 Борисов: Не искам Станишев да си подава оставката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads