Реклама / Ads
0| 2711 |02.05.2023 НОВИНИ

Кръстникът на изкуствения интелект: ChatGPT може да стане по-умен от нас

.
Чатботовете могат да станат по-интелигентни от нас. Развитието на изкуствения интелект носи със себе си опасности, които стават все повече.
 

Това предупреждение направи Джефри Хинтън - 75-годишният експерт, сочен до голяма степен за кръстник на AI.  Хинтън направи коментара си пред медиите, след като обяви оставката си от Google.


Пионерските изследвания на Хинтън нърху така нареченото дълбоко обучение на невронните мрежи проправиха пътя за настоящите AI системи като ChatGPT. Британско-канадският психолог и компютърен учен предупреди обаче, че чатботът скоро може да надмине нивото на информация, което човешкият мозък притежава, пишат от BBC. 


Чатботът засенчва човек по отношение на общите познания. Не е толкова добър от гледна точка на разсъжденията, но все пак е способен на такова, споделя още Хинтън. 


Експертът дори заговаря за "лоши намерения" на хора, които биха използвали развитието на изкуствения интелект за "лоши цели". Като пример той дава руския президент Владимир Путин.


"Това е просто един вид най-лош сценарий, един вид кошмарен сценарий", обяснява той пред BBC.


"Стигнах до извода, че видът интелект, който развиваме, е много различен от интелекта, който имаме. Ние сме биологични системи, а това са цифрови системи. И голямата разлика е, че с цифровите системи имате много копия на един и същи набор от тежести, един и същ модел на света. Всички те могат да учат поотделно, но да споделят знанията си незабавно. Така че все едно имате 10 000 души и всеки път, когато един човек научи нещо, всички автоматично го знаят. И това е начинът, по който тези чатботове могат да знаят много повече от всеки един човек", допълва той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3090 |30.04.2023 Страните от Г-7 решиха да рискуват с изкуствения интелект, намекнаха, че има и други във вселената . 0| 3111 |19.04.2023 Изкуственият интелект и фотографията: Какво стана с награда на Sony? . 1| 3013 |18.04.2023 Законът AI: Брюксел погва ChatGTP и изкуственият интелект . 2| 2966 |18.04.2023 Петър Витанов и още 12 евродепутати с призив към Джо Байдън и Урсула Фон дер Лайен за изкуствения интелект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads