Реклама / Ads
3| 3764 |07.11.2023 НОВИНИ

Краткосрочните отсъствия на учениците да се извиняват с бележка от родител, настоява омбудсманът

.
Омбудсманът Диана Ковачева Източник: Сайт на БНР
Краткосрочните отсъствия на учениците да се извиняват с бележка от родител, а електронните бележки по медицински причини да се изискват само след обстоен медицински преглед за по-продължителен период на отсъствие, настоява омбудсманът Диана Ковачева.
 

Според нея електронните извинителни бележки, въведени в началото на октомври, генерират бюрократични проблеми, поради което тя е сезирала министрите на образованието, на здравеопазването, както и председателите на ресорните парламентарни комисии.

 

Вместо да спести време, усилия и разхождане от едно място до друго за лист хартия, издаването на електронна извинителна бележка допълнително бюрократизира и изнервя всички участници по веригата - родители, учители, лични лекари и специалистите са недоволни от новата система и затова се обръщат към омбудсмана със сигнали, жалби и петиция.

 

Най-разпространените проблеми, с които се сблъскват - издаването на бележки не се покрива от Здравната каса, а таксите на личните лекари варират от 2 до 10 лева. Други трудности са амбулаторният лист, за който се изисква изрично присъствие на детето в случаите, в които населените места на детето и личния лекар са различни, както и това, че тези бележки не се издават от специалисти от болнични заведения и от спешните центрове заради липсата на електронна връзка със системите на училищата.

 

Друг проблем е свързан с това, че нормативното изискване за издаване на бележка не е съобразено с действащата здравна система и дори и детето да оздравее по-рано.

 

То трябва да се съобразява с посочения в електронната бележка срок. Част от предложенията на омбудсмана по темата с издаването на медицински бележки да се покрива от бюджета на НЗОК, както и да има годишен лимит за отсъствията на учениците, а срокът на отсъствията в дни да се определя след изслушване мнението на всички страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3656 |31.10.2023 Родители с петиция: Отсъствия в училище да се извиняват на само с медицинска бележка . 1| 3539 |04.10.2023 Учебниците за учениците от 8 до 12 клас ще бъдат достъпни безплатно онлайн от следващата учебна година . 2| 4846 |15.09.2023 Насилие, липса на базови умения сред учениците: УНИЦЕФ с доклад на старта на учебната година . 0| 4211 |11.09.2023 Няколко важни неща, които трябва да знаем при покупката на бутилки за вода и кутии за храна за учениците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads