Реклама / Ads
62| 5894 |17.04.2021 НОВИНИ

Кремъл с нов дипломатически удар срещу САЩ, проверяват и руснаци, работили за US-мисията

.
След като изгони десет американски дипломати от Русия и предупреди посланика Джон Дж. Съливан, че е най-добре да отпътува за родината си, Кремъл предприе следващи мерки срещу дипломатическото представителство на САЩ в Москва. От днес на мисията в руската столица и генералното консулство в Екатеринбург е забранено да наемат за различни дейности и работа руски граждани и граждани на трети страни.
 

Тази практика е била широко разпространена и американците са ползвали кадри чрез държавната фирма „Инпредкадры“ при Министерство на външните работи на Русия и филиала за обслужване на дипломатическия корпус към МВнР. Според източници на руски медии в тези структури е започнала проверка на служителите, които са работили или са имали достъп до американските мисии и дипломати. Проблемът бил в това, че немалко от тях са свързани с руските тайни служби, но има съмнения, че са сътрудничили на американците и били превърнати в „местен персонал“ (locally employed staff),). Проверката и разчистването щяло да продължи няколко седмици.

Не по-малко радикално е прекратяването от страна на Москва на меморандума от 1992 г. „За взаимно разбиране на „откритата суша“. Той препоръчвал дипломати он среден ранг да информират местните власти за свои придвижвания на разстояние 40 км извън столицата Москва или мястото, където се намира генерално консулство. Според Кремъл американците често нарушавали меморандума и повече нямат право да пътуват. Специално е предупреден военното аташе и неговите сътрудници в US-мисията.

 

Драстично се намалява и броят на американски дипломати и експерти, които могат да бъдат командировани от САЩ в Москва. Временен престой ще имат не повече от 10 дипломата за цяла година.

 

Както вече стана известно Кремъл включи в „черен списък“ генералния прокурор и правосъден министър на САЩ, директорът на ЦРУ и директорът на ФБР. Те не могат да посещават Русия по никакъв повод.

 

Всичко това е нашият отговор на санкциите, които гласува Американският конгрес по отношение на Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

 

Дипломатическа война

 

На 28 февруари 1994 г. агентът на ЦРУ Джеймс Морис, който работил под прикритие като съветник в американското посолство, е изгонен от Русия. Това е отговорът на експулсирането от САЩ на 26 февруари на руския дипломат Александър Лисенко, когото американските власти нарекли „високопоставен служител на руската служба за външно разузнаване“.

 

На 29 ноември 1999 г. служители на ФСБ (наследник на КГБ) задържат в Москва втория секретар на посолството на САЩ в Руската федерация Чери Либернайт във връзка с „шпионска акция, която уврежда сигурността на Русия“. На 1 декември тя е обявена за персона нон грата. В отговор на 8 декември служители на ФБР във Вашингтон задържат втория секретар на руското посолство Станислав Гусев по обвинение в събиране на информация от подслушвателно устройство, инсталирано в Държавния департамент на САЩ.

 

На 27 март 2001 г. Русия обявява четирима служители на американското посолство за персони нон грата. Сред тях беше Пол Холингсуърт, ръководител на разузнавателния сектор на ЦРУ в Москва. Четири дни по-рано четирима руски дипломати бяха изгонени от САЩ със същата формулировка.

 

На 28 април 2008 г. Русия изгонва двама американски дипломати в отговор на експулсирането на двама руски дипломатически служители от САЩ.

 

На 9 юли 2016 г. Москва обявява двама американски дипломати за персона нон грата за дейности, несъвместими със статута им (били разузнавачи). По-рано на 17 юни САЩ изгонват двама руски дипломати със същата формулировка.

 

На 28 юли 2017 г. руското външно министерство предложи на Вашингтон до 1 септември да приведе броя на дипломатическия и техническия персонал, работещ в американското посолство в Москва и в генералните консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток, в съответствие с броя на руските дипломати и служители в САЩ. По този начин персоналът, нает в американските дипломатически и консулски служби в Русия, е намален със 755 души - до 455 души. Тази мярка беше предприета от руската страна на фона на продължаващото влошаване на руско-американските отношения, по-специално във връзка с одобрението на "Закона за противодействие на американските противници чрез санкции" в Конгреса на САЩ. Не е имало такова мащабно експулсиране дори по време на Студената война.

 

На 29 март 2018 г. Русия обявява експулсирането на 60 американски дипломати. Тази мярка е предприета в отговор на решението на САЩ от 26 март за експулсиране на 60 руски дипломати във връзка с „случая Скрипал“ - изпращането на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри на 4 март същата година към Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 4714 |16.04.2021 НАТО с призив към Кремъл да не блокира Черно море . 5| 4714 |14.04.2021 Маестро Камджалов: Народът го сърби за промяна, която да се случи по ударен начин . 7| 6983 |12.04.2021 Илиян Василев: Борисов се опитва през ПИК и ДАНС да удари Слави Трифонов . 0| 3088 |09.04.2021 2,8 по Рихтер удари Благоевград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads