Реклама / Ads
24| 10803 |17.08.2023 НОВИНИ

Кремъл вербува български студенти за около 1000 евро на месец

.
Русия вербува български студенти за около 1000-2000 евро на месец. Част от схемата е Иван Абажер, представител на Българската асоциация в Крим. На “идейни” студенти, отишли да следват в Москва, се предлага да станат шпиони.
 

Това заяви пред Euronews Bulgaria Петър Танев от Асоциация “Свободна Русия“. 

Петър Таневе наполовина българин, наполовина руснак. Той има ясна позиция срещу руската инвазия в Украйна и дори развява знамето на руската опозиция - бяло-синьо-бяло. Лично на него му е било предложено да стане част от “проекта”. 

 

“Когато следвах в Москва, участвах в различни проекти. Имах един опит с човек, който се казва Иван Абажер, представител на Българската асоциация в Крим. Предложи ми да правим проект, свързан с насочване на българската диаспора и българските студенти в Русия. Аз изобщо нямах желание да участвам, защото уважавам териториалната цялост на Украйна. Но ми беше много интересно каква е целта на тези проекти”, споделя Танев.

“Доколкото разбирам, този проект беше осъществен. И тези български студенти са били вербувани. Това не означава, че веднага ще станат шпиони, а че се готвят да се адаптират към тази система, да изпитват истински емоции, да бъдат привърженици на Путиновия режим”, допълва той. 

 

Има и друга организация - Балканския клуб. И в нея Кремъл и Министерството на образованието са навлезли “с всички възможности”, да са направят такъв “научен” проект с пропагандна насока. 

 

“Дори си спомням точния текст от този проект, който беше финансиран от организациите “Руска младеж“ и “Руско сътрудничество“. Там беше написано, че “младите сърби и българи не изпитват необходимите негативни емоции към ЕС и НАТО, не изпитват симпатии към Руската федерация. И Руската федерация и Министерството на образованието трябва работят в тази насока“, споделя още Танев.

 

“Предложиха ми просто да участвам – така всичко започва. Разбира се, предлагат и пари. Трябва да се намираш в такива условия, че да разбереш, че “няма да имам такива възможности, ако се върна в България“. Сумите са около хиляда, две хиляди евро на месец. Но за студент това е много хубава сума”, разказва младежът

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3052 |16.08.2023 МВнР: Двама от задържаните български граждани във Великобритания са били членове на СИК . 19| 3371 |16.08.2023 Мними журналисти с фалшиви документи: Международният отзвук след заловените български шпиони . 16| 4857 |16.08.2023 Кремъл планира да отреже мобилните комуникации и интернет в Русия . 47| 3665 |15.08.2023 Генерал Бен Ходжис: Крим е ключов за Русия, падне ли, Кремъл ще плюе на Донбас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads