Реклама / Ads
0| 3418 |16.10.2018 НОВИНИ

Критично ниските води на Дунав блокират краби от седмици

.
Водата в някои участаци е толкова плитка, че може да се премине пеша от единия до другя бряг на реката.
Река Дунав достигна критично ниски нива по цялото си поречие и на места корабоплаването е спряло. В български води при Свищов има заседнал кораб вече от 3 седмици. Заради ниското ниво круизни кораби са блокирани в Унгария, Австрия и Германия.
 

По информация на директора на АППД инж. Павлин Цонев прогнозата е, че нивото на Дунав ще продължава да пада. Притоците в Горен Дунав също са маловодни, от 3 месеца не е имало валежи, няма и прогноза за дъжд и ситуацията с всеки изминал ден се усложнява. В българския участък има 16 прага, съобщава БНТ.

 

 

Търговските кораби също трудно се придвижват. До заседналия при Свищов кораб може да се стигне само с лодка, за да се доставят провизии на екипажа. Заради ниското ниво само една от русенските търговски компании е правила ремонти на два от корабите си. Бави се превозването и на товарите.

 

Блокирано е корабоплаването в Горен Дунав. Русенска компания е прекратила екскурзиите на пасажерите си заради невъзможност плавателните съдове да се придвижват. А пътниците ще трябва да бъдат компенсирани за провалените круизи.

 

"Като критичност може би приближаваме 2003 г., тъй като вече при пегел Русе наблюдаваме стойност минус 11, което показва, че водните нива са почти метър под ниското корабоплавателно ниво. Това е характерно не само за българския участък", каза инж. Павлин Цонев.

 

"Миналата седмица във Виена целият кей за пасажерски кораби беше затрупан от пасажерски кораби, които престояват и именно заради тези ниски водни стоежи и невъзможността да преминат участъка от Виена до Братислава. Такива проблеми има и в района на Вахау, където реката е свободно течаща", разказва още шефът на АППД.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 13703 |11.10.2018 Румяна Ченалова се усъмни в изводите за заподозрения Северин . 1| 3696 |09.10.2018 Синдикат „Защита“ с готовност за протест заради ниските доходи . 2| 3652 |17.09.2018 Лидерът на БСП – София Калоян Паргов: Нека мъдростта ни води в работата за доброто на нашия град, а не конюнктурата и партийните пристрастия . 6| 3964 |14.09.2018 Захариева твърди, че президентството знае, че премиерът ще води делегацията в ООН, оттам отричат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads