Реклама / Ads
0| 3153 |27.02.2023 НОВИНИ

Ксения Шиманска от Киев: Украйна няма право да се откаже

.
Киев
”Нямаме право да кажем ”Уморени сме, стига ни толкова, напускаме”, защото искаме да спечелим тази война. Ако се откажем, няма да имаме собствена страна, след като войната приключи. Няма да имаме място, на което да се върнем”. Това каза в интервю за БНР Ксения Шиманска, която живее и работи в Киев. През последната година остава в Украйна, въпреки първоначалния шок и паника, който преживява заедно със семейството си.
 

"Не става дума просто за територия, става дума за геноцид. Русия иска да изтрие украинците като нация, като страна, като независима страна от историята на света", подчерта тя в предаването "Хоризонт до обед". По думите й Украйна няма право да се откаже. Според нея мирът не е възможен без победата.


Украинката смята, че Русия може да нападне и други страни.


"Сега ние защитаваме не само украинските територии, не само нашата идентичност, ние защитаваме ценностите на целия цивилизован свят, защото се бием за свободата и човешките права", коментира тя.


Според нея това е началото на идентичността на украинците на украинска територия. Тя вярва, че украинците израстват като граждани, ангажирани в управлението, които мислят критично върху политическите процеси и които са по-големи патриоти отколкото преди.


Преди разгръщането на новата фаза на войната през февруари 2022 г. Ксения Шиманска работи като документалист и организатор на Международния филмов фестивал за документално кино "Докудейс". Не можехме да отложим фестивала, защото знаехме, че хората ще го очакват, сподели тя и разказа:


"През ноември подготвихме нашия филмов фестивал. Прожектирахме филми, правихме дискусии, хората бяха вдъхновени, хората се забавляваха, беше като чудо в ада. Когато чакаш следващата атака и не знаеш дали ще си жив на следващия ден или какво ще се случи с дома и семейството ти, но от друга страна знаехме, че хората, които живеят тук, се нуждаят от този малък рай, от тази платформа, за да споделят мислите си. Ние осъзнахме, че трябва да създадем тази база, която да събере хората, да създаде място на сигурност, място на надежда, място за изкуство. Освен това направихме и пътуващ фестивал".

Заради войната, филмовият фестивал променя дейността си и се превръща в хуманитарна организация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3041 |24.02.2023 Светът подкрепя Киев: Осветиха емблематични сгради в цветовете на Украйна . 4| 3621 |22.02.2023 Докато Байдън е в Киев: Русия тествала неуспешно ядрената ракета ”Сармат”? . 1| 3030 |02.02.2023 Киев: Русия подготвя масирана ракетна атака . 5| 3847 |31.01.2023 Военното разузнаване на Киев: Русия ще има големи проблеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads