Реклама / Ads
0| 3121 |25.11.2022 НОВИНИ

Културно-информационният център на България в РСМ се мести в нова сграда

.
С официална церемония в Скопие ще бъде открита новата сграда на културно-информационния център на България в Република Северна Македония.
 

Културният център вече се намира в сърцето на Скопие на видимо място. В церемонията ще участват служебният министър на културата Велислав Минеков и македонският му колега Бисера Костадиновска-Стойчевска, посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов и директорът на Културния център Антония Велева.

 

Българският културен център е създаден през 2006-та година след Спогодба между правителствата от април 2003 година.  В новата сграда има библиотека с над 9000 книги, читалня с 1000 издания на български език, салон за културни прояви, прожекция на филми и изложби.

 

Церемонията по откриване на новата сграда на българския културен център се провежда под сянката на поредно нападение срещу българския клуб "Цар Борис ІІІ" в Охрид, където беше стреляно с пистолет от преминаващ автомобил. Последва остра реакция на Министерството на външните работи и на президента Румен Радев:

"Абсолютно недопустим вандалски акт на агресия, която се насажда с десетилетия в нашата съседка срещу България и срещу българите".

 

След инцидента премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви:

"Казах още при откриването на тези клубове, че имената, които бяха избрани може да представляват провокация. Също така тогава призовах и за отваряне на клубове, културно-информационни центрове, които да сближават гражданите на двете страни и двете държави, а не клубове, които ще предизвикват негативни емоции у гражданите".

 

По време на официалното откриване на Българския културно-информационен център ще бъде открита изложбата "Заедно II", в която са включени картини на съвременни художници от България и Република Северна Македония.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3628 |24.11.2022 Иван Христанов от ПП: Партиите на статуквото не се вълнуват от интересите на България . 0| 3096 |24.11.2022 Илин Димитров: Мъск не е единственият, който открива красотите на България . 4| 5471 |24.11.2022 Има ли стратегическо пренасочване на мигранти през България? . 3| 3794 |24.11.2022 Любчо Нешков: Държавната идеология в РСМ е базирана върху институционалната омраза към България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads