Реклама / Ads
12| 6587 |31.01.2011 НОВИНИ

Културното наследство става приоритет на държавата

.
Сергей Игнатов Източник: БНР
Проблемите на културното наследство бяха в центъра на вниманието на днешната конференция за защита и управление на културно-историческото наследство.
 

На нея министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов  представи проекта за Национална стратегия за научни изследвания, в който културното наследство и специално археологията, е заложено като един от държавните приоритети.

По думите на Игнатов основните въпроси за културно-историческото наследство са свързани с националното самосъзнание и с изграждането на инфраструктура.

България е член на ЕС и затова трябва да се положат изключително много усилия за укрепване на националното самосъзнание на живеещите в страната - като български граждани, посочи министър Сергей Игнатов. Той добави, че попадайки в тази мултиетническа и мултикултурна среда, българите трябва да запазят своето самосъзнание, но да направят и крачка напред - да допринесат за културното развитие на Европа.

Другият много голям проблем е, че културно-историческото наследство сега се изучава в училищата, в университетите, но все още не носи тази добавена стойност, която очакваме, каза Сергей Игнатов. Според него това е така, защото няма инфраструктура. Например, ако туристите отидат в прочутата Долина на тракийските царе и ако вали дъжд, не могат да се разгледат гробниците в нея, допълва БТА. Затова културно-историческото наследство трябва да стане част от националната инфраструктура и да се свърже с много други дейности, за да стане не само по-привлекателно, но и да бъде мощен инструмент, носещ добавена стойност, смята министърът.

В сегашната образователна система българското културно-историческо наследство намира своето специфично присъствие във всеки изучаван исторически период и в непосредствената работа на учениците и учителите, каза Сергей Игнатов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6019 |31.01.2011 Константинов: НЗОК не може да е "държава в държавата" . 16| 5743 |30.01.2011 Ц. Цачева: Секторните политики са приоритет . 5| 5320 |29.01.2011 Дипломати: Липсва промоция на културното наследство на страната ви . 0| 5458 |28.01.2011 Р. Плевнелиев: Автомагистрала „Струма” е приоритет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads