Реклама / Ads

12| 5911 |31.01.2011

Културното наследство става приоритет на държавата

.
Сергей Игнатов Източник: БНР
Проблемите на културното наследство бяха в центъра на вниманието на днешната конференция за защита и управление на културно-историческото наследство.

На нея министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов  представи проекта за Национална стратегия за научни изследвания, в който културното наследство и специално археологията, е заложено като един от държавните приоритети.

По думите на Игнатов основните въпроси за културно-историческото наследство са свързани с националното самосъзнание и с изграждането на инфраструктура.

България е член на ЕС и затова трябва да се положат изключително много усилия за укрепване на националното самосъзнание на живеещите в страната - като български граждани, посочи министър Сергей Игнатов. Той добави, че попадайки в тази мултиетническа и мултикултурна среда, българите трябва да запазят своето самосъзнание, но да направят и крачка напред - да допринесат за културното развитие на Европа.

Другият много голям проблем е, че културно-историческото наследство сега се изучава в училищата, в университетите, но все още не носи тази добавена стойност, която очакваме, каза Сергей Игнатов. Според него това е така, защото няма инфраструктура. Например, ако туристите отидат в прочутата Долина на тракийските царе и ако вали дъжд, не могат да се разгледат гробниците в нея, допълва БТА. Затова културно-историческото наследство трябва да стане част от националната инфраструктура и да се свърже с много други дейности, за да стане не само по-привлекателно, но и да бъде мощен инструмент, носещ добавена стойност, смята министърът.

В сегашната образователна система българското културно-историческо наследство намира своето специфично присъствие във всеки изучаван исторически период и в непосредствената работа на учениците и учителите, каза Сергей Игнатов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Константинов: НЗОК не може да е "държава в държавата" 2| 5303 |31.01.2011 . Ц. Цачева: Секторните политики са приоритет 16| 5163 |30.01.2011 . Дипломати: Липсва промоция на културното наследство на страната ви 5| 4811 |29.01.2011 . Р. Плевнелиев: Автомагистрала „Струма” е приоритет 0| 4931 |28.01.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ