Реклама / Ads
1| 4813 |12.05.2015 НОВИНИ

Д-р Кунчев: Без ваксиниране ще докараме епидемии

.
Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев
България се присъедини към участниците в общобалканския протест против задължителното ваксиниране, който се проведе в Македония, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Словения. И български родители поискаха свобода на избора що се отнася до ваксинирането на децата.
 
Според специалистите изборът за ваксинация е не само личен, но и обществен, защото рисковете за възникване на епидемия са огромни, посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който взе участва в дебата "За или против задължителното ваксиниране" в студиото на БНТ тази сутрин, заедно с родителите Павел Попов и Ема Черногорска.

Черногорска обясни, че не е против ваксините, но е за правото на избор. Според нея спорът не е за или против ваксините, а за правото на информиран избор. Тя обясни, че Фейсбук групата по темата съществува от по-отдавна и вътре в нея са решили да подемат инициативата и да си поискат правото на избор.

"Аз вярвам, че родителите имат огромна отговорност за децата си, вярвам, че те взимат най-важните решения в живота на децата, но не съм съгласен изобщо с формулирането на въпроса за или против правото на избор", каза Попов. По негово мнение родителите имат право на информираност, но изборът трябва да бъде направен в полза на общността от колективния разум на човечеството, който е обективиран в науката.

Дали да имунизираш детето си или не освен значение за него има и за всички около него, отговори им д-р Кунчев. "Когато човек е член на едно общество, той има не само права, има и задължения", добави той.

Трите върховни съда на Словения, Македония и Хърватия са разглеждали този казус и са излезли с единодушно решение, че правото на детето на здраве стои над правото на родителя да избира. На стария континент местата със задължителна имунизация са общо девет. Държавите където имунизациите са задължителни са Чехия, Унгария, Полша, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Малта и Белгия, съобщи Благой Цицелков от БНТ.

Във Франция задължителна е ваксинацията само срещу дифтерия, тетанус и детски паралич, а в Белгия - само при детски паралич. Повече са държавите, в които ваксините не са задължителни. Там обаче здравните министерства на конкретните държави работят за това да информират родителите защо ваксините са важни.

Наскоро в Германия едно 18-месечно бебе почина от морбили. В държавата има бум на болестта, над 570 са заболелите от октомври. Там започнаха и информационни кампании за това колко са важни ваксините, но по никакъв начин не задължават хората да ги правят насила.

В САЩ на повечето места ваксините са абсолютно задължителни, но има щати, в които можем да се откажем легално чрез декларация. В Русия ваксините са задължителни, но отново има начин за легален отказ. У нас имунизациите са задължителни и подлежим на санкции ако не имунизираме детето си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4535 |18.02.2015 На 4-ти март започва ваксинирането срещу "син език" . 1| 5154 |03.01.2015 Д-р Кунчев: Чакаме изненади при вирусите . 3| 5012 |10.10.2014 Експертът д-р Кунчев: Абсолютно реална е заплахата от ебола . 0| 5783 |20.01.2014 Д-р Кунчев: Без истерии за грипа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads