Реклама / Ads
1| 2918 |24.09.2022 НОВИНИ

Кутев разкри налагаме ли нови санкции на Русия?

.
Антон Кутев
България ще каже ”да” на следващ пакет санкции на ЕС срещу Русия, защото ние сме членове на Евросъюза, това е политика на Евросъюза и тя има своята логика. Това заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев.
 

Той подчерта обаче, че санкциите не трябва да са на гърба на европейските граждани.


"Дали Русия използва газа като икономическо оръжие? Очевидно е така. Въпросът е в този случай може ли Европа да намери онези пътища, с които да защити интересите на българските граждани", каза говорителят на кабинета.


Кутев отговори на критиките срещу служебното правителство за газовите доставки, като заяви, че България сама е спряла доставките от "Газпром" през април, докато много европейски държави са продължили да плащат по определения от Русия начин. Коментира и проведената вчера консултативна среща при президента:


"Идеята на срещата при президента беше да се изработи някаква ясна позиция, която се и получи. Не мисля, че България има кой знае колко голяма роля в напрежението в Украйна, въпросът е какво правим за нашите граждани."


По думите му осъждането на руската агресия е обосновано, а организираните референдуми са нарушение на държавните граници на Украйна: "Има си световен ред, който много ясно определя какви са механизмите, по които взаимодействат държавите. Ясно е, че както самата война е грубо нарушение на този международен ред, така и опитите да се направят тези така наречени референдуми в областите - те представляват опити за промяна на границите на суверенна държава. Ясно е, че това не може да бъде прието от международната общност и ЕС. Няма как да бъде прието и да не бъде осъдено и от България", заяви още Кутев пред БНТ.


Според говорителя на кабинета тази ескалация на конфликта поставя под риск целия европейски континент, тъй като Русия и Путин са наясно, че международната общност няма как да се съгласи с тези действия


"Категорично твърдим, че в момента пряка военна заплаха за България няма, но в същото време има огромен риск, който се засилва и със заплахите за ядрено оръжие започва да изглежда все по-осезаем. Най-големият риск остава икономическият. Предполага се, че доставките на горива за електроенергия ще се затруднят, транспортът в Черно море ще се затрудни."


България разчита на чл. 5 от договора с НАТО за защита в случай на агресия, но това идва и с отговорности, подчерта Кутев. Част от тези отговорности са нашето участие с въоръжение в акциите на Алианса и защита на въздушното ни пространство.


"Служебното правителство се опитва да осигури първо възможността за защита на собственото ни небе. Точно това нямаме и точно затова на последното заседание на правителството беше взето решението за процедурата за останалите 8 изтребителя от ескадрилата (F-16, бел. ред.)"


Според Кутев единственият смислен подход в този конфликт е дипломацията, а Русия не я използва и заради това напрежението ескалира. По думите му трябва да има общоевропейски решения за решаване на мигрантската криза - както от Украйна и Русия, така и от Близкия изток.


"България в момента не е по-рискова външна граница от Гърция, Италия или Испания. Ние сме напълно в рамките на европейските изисквания. Има огромен външен натиск от Турция. Бяха направени огромни усилия, с които да ограничим по някакъв начин мигрантския натиск."


Най-важното в пограничните райони е строежът на пътища. Обявеното бедствено положение ще ускори процедурите по поддръжка и ремонт на пътищата, които са един от най-сериозните проблеми там, каза още говорителят на правителството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8549 |24.09.2022 Топ ченге с разкритие: ДАНС и спецслужбите участват в каналите за бежанци . 9| 9708 |23.09.2022 Руският опозиционер Гудков разкрива кое ще избави Европа от Путин . 1| 2713 |20.09.2022 Министър от кабинета ”Борисов” осъди Антон Кутев за 50 бона . 1| 5329 |16.09.2022 Прокуратурата притиска Цънцарова да разкрие кой издаде ”Възраждане”, че са ваксинирани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads