Реклама / Ads
29| 64918 |22.02.2012 НОВИНИ

Ледена баня при -15 градуса уби боксова легенда

.
Най-старият боксов турнир в Европа - „Странджа”, тази година беше почернен от нелепата смърт на легендарния боец Михаил Мицев. Той издъхна в мизерия и забвение в център за бездомни. Състезанието днес започва с минута мълчание в памет на спортиста, който бе изпратен от близките си часове преди това в гробищния парк на кв. "Бакърена фабрика" в столицата.
 

Васил Василев

 

Легендата на българския бокс Михаил Мицев умря в мизерия и в самота, след като беше изоставен от семейството си и бе изритан на улицата от дъщеря си. Спортистът си отиде от този свят на 17-ти февруари в адски мъки и в самота, а центърът за бездомници „Света София” в столичния квартал „Захарна фабрика” му даде последен подслон. Очевидци разказаха пред „Торнадо”, че ветеранът е имал проблеми с белите дробове. Съквартирантът му Михаил Станев от центъра за временно настаняване сподели, че адашът му е бил в бърза помощ два пъти дни преди да издъхне. „Нищо не направиха, само го приеха и след час го връщаха в дома, щом си бездомнвик, никой не се интересува от живота ти”, разказва Станев. „На 17-ти февруари се обадих на телефон 112 и казах, че в стаята ми лежи умиращ човек. Предупредих и на персонала в центъра, след което отидох на работа. Върнах се, имаше линейка и полиция. Само  констатираха смъртта на Мицев  разказа още Станев. „Аз съм го носил на ръце, защото падаше по коридорите, нямаше сили. Въпреки това никой не му обърна внимание. Има медицински работник в дома, който само се води на щат и отговаря по-скоро за санитарките. Следи дали са сипали кислол в тоалетната. Молехме им се да му помогнат, но никой не ни чу. Миналата седмица заварих една от санитарките да помага на Мицев да се изкъпе. Миеше му главата със студена вода. Като я видях, я попитах какво прави. Веднага завих Мишо. Това е инквизиция, при минус 15 градуса да къпеш болен с ледена вода. След това вдигна температура. Сигурно това да е причината за смъртта”, разказа съквартирантът му.

 

Шефката на дома Галя Георгиева отрече да е имало проблеми с бърза помощ. „Дойдоха навреме, но вече беше починал.  Нямаше проблеми с белите дробове, а със сърцето. Освен това не е вярно, че не сме се грижили за човека. Водихме го в ИСУЛ, дори лично подписах удължаване на срока за пребиваване в дома и това е документирано. Това е дом за временно настаняване и не знам как легенда от спорта е стигнала до нас. Знам, че е разведен. С помощта на МВР  открих дъщеря му  и внучката му. Дойдоха веднъж да го видят, но после не се интересуваха. Оттам нататък не знам каква е историята”, коментира Георгиева. „Ако е бил изкъпан със студена вода от някой наш служител, то той ще бъде наказан”, категорична е шефката на дома. Тя обеща лично да провери случая.

 

Жена от съседна стая до починалия боксьор обаче опроверга Георгиева. „извикахме линейка в 9:30 ч, а прибраха трупа чак към 20:30 ч. Някой изкара тялото му в коридора и хора минаваха покрай него.  Ужас, живи и мъртви на едно, ама щом сме бездомници, можем да лежим до трупове. След това две момчета го вкараха в линейката с едно одеяло, с което някой го покри”, разказа разстроена жената. Тя допълни, че напоследък самотникът Мицев се прибирал рядко в дома.

 

„ Шефката Галя Георгиева е занемарила центъра за временно настаняване, след като държавата го превърна в къща за бездомници”, споделиха сираци, които живеят в „Св. София”. „Редим се на опашки, за да ни приютят. Преди сградата беше само за сираци, а сега в нея има всякакви хора. В студовете столовата беше препълнена.  Бездомни хора се криеха в тоалетнитеа след това се промъкваха в мензата и спяха по столовете. Ние не сме против да има възрастни хора в дома, но искаме помощ от държавата. Софиянци нямат представа при какви гадни условия живеят бездомници. Мечтаем за живота на затворниците! Шефката на дома даде интервю в друг вестник и каза, че сме взимали по 600 лв. Лъже. Никой не ни иска за работа, защото сме завършили средно образование в по-неелитни училища. След това нямахме пари да кандидатстваме за висше образование. В столичен скъп хотел организираха борса за безработни. Срещнаха ни с шефове на известни фирми, но след това никой не ни потърси. Страх ни е, че един ден ще свършим като Михаил Мицев. Ние не търсим подаяние, а работа”, категоричен е 33-годишният мъж, който не пожела да цитираме имената му и да го снимаме, за да не „му намерят цаката” и да го изритат на улицата посред зима.

 

Пенсията му отиваше за водка  От три месеца не искал да яде, разказва приятелят му Петър Стоименов „Братът на Мишо – Шишман, който също е боксьор, го остави на улицата, доколкото знам от самия Мицев. Преди години му взе апартамента”, разказа председателят на боксовите ветерани Анани Любенов. „Мишо се разведе и започна да посяга към чашката. Не след дълго се пропи. Боксьорите му събирахме пари за лекарства, той ги харчеше за ракия. През последните две години най-много му помагаше друг боксов шампион – Петър Стоименов”, допълни, Любенов.

 

„Мишо почина в страховити мъки. Не можеше през последните дни дори да се храни”, сподели Стоименов. „Имаше бивша жена, дъщеря, внучка, племенница, но те само му пращаха поздрави чрез мен. Жалкото е, че държавата абдикира от Мишо и го остави да умре в мизерия. Взимаше пенсия 150 лв., а има два златни медала от „Странджа”. В цивилизованите държави федерациите например помагат на бившите активни спортисти, но в България това е тема табу. Той беше станал като малките деца. Взимаха му парите в една кръчма, където разреждаха водката му с вода и го лъжеха в сметките. Опитвах се да му го кажа, но беше твърдоглав и не искаше да чуе. Изпадна в безтегловност, защото го изоставиха приятелите му, които днес ронят крокодилски сълзи за него и дори не знам с какви очи ще дойдат на погребението му в „Бакърена фабрика” тази сряда. Като млад беше скала, не се плашеше от нищо. Беше верен приятел. Явно Бог прибира първо добрите хора...”, заяви Стоименов.

 

Краят на династията, покорила „Странджа”

Със смъртта на Михаил Мицев загива цяла боксова епоха, която е вдигала на крака десетки пъти цяла България с постиженията си. Спортистът има още двама братя – Александър и Шишман, и тримата, кръстени на трима български владетели. Те са страшилище на боксовия ринг. Най-големият брат - Александър, е типичен бияч със здрави удари. Средният – Шишман, пък е техничен боксьор, който лъже съперниците си с лекота. За най-малкия - Михаил, специалистите са категорични, че е съчетание от силата и техниката на братята си.

 

Михаил се състезава в категория „петел” с обратен гард. Печели две купи „Странджа”. Съперниците му още сънуват нокаутиращата комбинация „ляв ъперкът-ляво кроше”. Близо половин век по-късно обаче съдбата на Михаил е по-лоша от трагична. Двамата му братя са починали, а големият шампион живее на улицата. Останал без жилище, бате Мишо, както го наричат околните, спи където намери – по пейките около блоковете, под сергиите в местното пазарче. След като приключва с бокса, Мицев се занимава с търговия, дълги години е работил и като барман. След като остава без покрив, той живее на гарата, където го приютява бившият боксьор Георги Лефтеров, който има кафене наблизо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5518 |21.02.2012 Ледена висулка почти затри човек; критичен е . 15| 5717 |01.02.2012 Л. Павлова: Ще чистим и при -30 и над -30 градуса . 3| 12844 |30.01.2012 Студът в Чирпан удари рекорд – минус 24 градуса . 47| 6158 |04.01.2012 Църквата се врътна на 180 градуса, благослови ин витрото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads