Реклама / Ads
0| 5769 |07.09.2021 НОВИНИ

Личен лекар: Карат ни да издаваме медицински бележки, без да сме прегледали децата

.
Източник: БГНЕС
"Бих казала, че този, който е създал подобно указание, дълбоко не познава работата. "Лична здравна профилактична карта" отразява профилактичния преглед на детето. Издавайки въпросните карти, на мен лично не ми е ясно кога и как ще се осъществи годишният преглед на детето", заяви общопрактикуващият лекар и член на УС на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Гергана Николов пред Bulgaria ON AIR.
 

Нови правила се въвеждат за джипита, ученици и деца в ясли и детски градини от новата учебна година. Личните лекари вече ще изпращат по имейл медицинските бележки, които учениците и родителите на децата в градините трябва носят.

 

Новата разпоредба не помага на лекарите да си вършат работата, смята тя.

 

"Защото много лесно децата няма да идват, родителите няма да идват, а ние няма да преглеждаме, ще пишем бележки. Но това ли е работата – да издаваме нещо на хартия, без да сме прегледали децата? Това е престъпно", настоя д-р Николова.

Тя не вижда в чия полза е тази разпоредба и пита как лекарите ще изпращат чувствителни и лични данни по един незащитен канал като имейл, тъй като са имена и ЕГН-та на деца и родители.

 

"Нека не свеждаме нещата до нещо чисто административно", призова д-р Николова. 

Личният лекар даде пример за жена, искаща от името на майка си направление за очен преглед, която е била убедена, че лекарите могат да издават всичко на хартия. Така, според д-р Николова, всички родители ще останат с впечатление от новото указание, че въпросните карти ще могат да се издават без профилактичен преглед.

 

"Нашата работа е профилактика. Всеки лев за профилактика спестява стотици впоследствие", категорична е д-р Николова и добави: 

 

"Не искаме да бъдем приравнявани на един писар, моята работа е да преглеждам децата! Не е въпросът да напишеш документ, а да свършиш работа!"

 

Членът на УС на БЛС даде и друг пример за дама, искаща направление за невролог, без да ѝ е извършен преглед. Според джипито в студиото само лекар, учил в университет, може да каже, че е подготвен да прецени подобно нещо.

 

"Не мога да си представя как човек може да се ориентира сам в медицината. Както казваше една госпожа: "Аз имам така и така, пия това и това", и аз казвам: "Добре, аз съм си купила един много скъп плат, ще ми ушиете ли една рокля?" Тя ми отговаря, че не може да шие, а аз я питам: "Кой ти е казал, че можеш да лекуваш?", завърши д-р Николова пред Bulgaria ON AIR.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3040 |30.08.2021 Шефката на Агенцията за бежанците: Има увеличен натиск, но работим в нормален режим . 5| 4130 |28.08.2021 Гълъб Донев: Увеличението на пенсиите е средно около 64 лева . 5| 2860 |23.08.2021 Личен лекар: Най-добре е учителите да се ваксинират . 10| 6945 |20.08.2021 Проф. Румен Гечев: БСП предлага европейски подход при увеличението на пенсиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads