Реклама / Ads
0| 3297 |01.06.2022 НОВИНИ

Лидерите на ЕС договориха нов удар срещу Русия

.
На срещата на върха на държавите от ЕС в Брюксел бе договорен нов, шести пакет от санкции срещу Русия и бяха взети някои значими решения, като ембарго върху ключовия износ на руски петрол.
 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС е стигнал достатъчно далеч в нанасянето на удари срещу руската енергетика и че е време да се съсредоточи повече върху "финансовия и икономическия сектори".


Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че ЕС ще намали вноса на руски петрол с 92% до края на годината.


"Договорихме се за нов пакет от санкции. Те трябва да ни помогнат да намалим използването на руски петрол с 92% до края на годината. Този нов пакет от санкции срещу Русия е исторически. Решихме да се отървем от зависимостта си от руския петрол възможно най-скоро”, каза Макрон на пресконференция след срещата на върха на ЕС.

Понастоящем съоръженията за съхранение на газ в ЕС са запълнени на 41%, което е с 5% повече в сравнение със същия период на миналата година, отчете Урсула фон дер Лайен.


Тя добави също, че стремежът на ЕС да диверсифицира енергийните си доставчици вече е довел до удвояване на доставките на неруски втечнен природен газ за ЕС през първото тримесечие на 2022 г.

 

Германия ще достави бойни машини на пехотата на Гърция, за да може гръцкото правителството да предаде еквивалентни машини от съветско време на Украйна. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц след срещата на върха на ЕС в Брюксел. Зе целта е постигнато споразумение с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.


Макрон заяви, че се надява, че в следващите дни и седмици може да бъде постигнато споразумение с Русия, което да позволи повече износ на храни от Украйна. Той добави, че неотдавнашните разговори между руския и турския президент в тази насока са довели до „положителни заключения”.


Френският президент съобщи, че е предложил на Путин да се гласува резолюция на ООН за вдигане на руската блокада на пристанището в Одеса, за да бъде възможен износът на украинско зърно, което е блокирано там.


Италианският премиер Марио Драги заяви след края на срещата на върха, че е доволен от резултатите. Той добави, че Италия е доволна, че е постигнала победа относно тавана на цената на енергията и че ЕК официално е получила мандат да проучи дали такъв е възможно да се приложи.


„Най-ефективната фаза на въздействието на санкциите върху Русия ще започне през лятото. Това не означава, че пикът ще бъде през лятото, а че най-осезаемото въздействие ще започне през лятото”, каза Драги.


Той добави, че въпреки подкрепата на Италия повечето големи държави в ЕС са против даване на Украйна на статут на кандидат-членка за ЕС.


„От самото начало подкрепям присъединяването на Украйна към ЕС. Всички големи държави от ЕС се противопоставят на статута на Украйна като кандидатка за членство в ЕС, с изключение на Италия. Можем да поискаме статут на кандидат за членство в ЕС, но в момента това не е предвидимо поради противопоставянето на страните”, заяви Драги.


Той уточни, че Европейската комисия обмисля въвеждането на ускорена процедура. „Път, който сега не съществува, но може да бъде предложен и Европейската комисия ще изготви доклад за това”.


Шестият пакет от санкции срещу Русия засяга 80 руски бизнесмени и 3 телевизионни канала, чиито имена ще бъдат обявени след окончателното гласуване.


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък заяви, че официалното одобрение вероятно ще стане в сряда или четвъртък.


Украйна приветства решението на Европейския съюз да блокира вноса на по-голямата част от руския петрол, но изрази недоволство от забавянето.


„Когато между 5-ия и 6-ия пакет от санкции са изминали повече от 50 дни, ситуацията е неприемлива за нас”, заяви Зеленски, говорейки заедно с президента на Словакия Зузана Капутова в Киев.


Отделно от това украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че „петролното ембарго ще ускори обратното броене до колапса на руската икономика и военна машина”.


Той също така посочи, че Украйна работи по международна операция под ръководството на ООН с военноморските сили на трети страни, за да осигури безопасен търговски път за износа на храни през Одеса.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3159 |30.05.2022 Лидерите на страните от ЕС се събират в Брюксел . 0| 4334 |27.05.2022 Лавров плаши с ескалация, ако Украйна получи оръжия, с които да удари Русия . 0| 3253 |27.05.2022 Хакери удариха интернет страницата на КЕВР . 0| 3171 |27.05.2022 Десет убити и до 35 ранени при ракетни удари в Днепър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads