Реклама / Ads
9| 2993 |29.05.2023 НОВИНИ

Лилия Чанишева пред съда: Путин е корупция, ниски заплати и растящи цени. Путин е война!

.
Лидия Чанишева
Бившият ръководител на щаба на Алексей Навални в Уфа Лилия Чанишева, която е обвинена по наказателно дело за създаване на ”екстремистка” общност, направи последното си изказване в Кировския районен съд на Уфа. Текстът на речта е публикуван от екипа на Навални. Държавното обвинение настоява Чанишева да бъде осъдена на 12 години затвор. Присъдата ще бъде обявена в 11.00 часа на 14 юни.
 

"Дами и господа! Съграждани! Съмишленици!

 

Наказателното ми дело е политическо. Така че не се чувствам виновна. Аз съм политик, жена, която е преследвана от мъже противници. Техните имена са: Путин и Хабиров.

 

Политиката също е професия. Затова да призная вина за мен е същото като да призная вина на учителка, че е учителка, и на лекарка, че е лекарка.

Не съм сама в политиката. Както казах, имам противници. Следователно, за да направя преценка за моята дейност, е важно да познавам контекста.

 

Именно при Хабиров в Башкортостан започнаха да се атакуват граждански активисти и еколози, регионалната обществена организация "Башкорт" беше призната за екстремистка, политикът Дилмухаметов, председателят на синдиката на медицинските работници Орлов, адвокатът Войчех бяха хвърлени в затвора ,  Чувилин е арестуван. Стана небезопасно за всички да живеят в Башкирия, тъй като Хабиров също прилагаше силови методи за борба с жените, които изразяват своята гражданска позиция.

 

Сравнете нашите действия: петиции, публичност, жалби, участие в мирни митинги и публични изслушвания. А в отговор: следене, обиски, отвличания, арести, затвори, насилствено изтегляне от публични изслушвания, заливане с боя върху колата, заведени са милиони съдебни дела за компенсиране на заплатите на полицаите за работа на нашите митинги.

 

В същото време самият Хабиров непрекъснато се опитва да продаде башкирски природни паметници на олигарсите, затваряйки болници и плащайки недостатъчно на лекари, мамейки обществени поръчки и принуждавайки жителите на републиката да надплащат за жилищни и комунални услуги. Веднъж нашият регион се състезаваше с Татарстан. Сега резултатът е на таблото: в Башкортостан има два пъти повече бедни, отколкото в съседната република.

 

Когато се подготвях за „последната дума“, прочетох „последните думи“ на десет души. Ето техните имена: Евгений Ройзман, Владимир Кара-Мурза, Дмитрий Иванов, Алексей Горинов, Андрей Пивоваров, Иван Сафронов, Владимир Воронцов, Юрий Жданов, Иля Яшин и, разбира се, Алексей Навални.

Това са все силни и интелигентни мъже, които Путин успя да осъди през годината и половина, в която съм в затвора. Но Путин не пощади и жените: журналистът Пономаренко беше осъден на 6 години затвор, художникът Скочиленко чака съдебен процес, театралните дейци Беркович и Петрийчук са съдени, художничката Цветкова беше съдена няколко години, а политикът Галямин беше неутрализиран . И колко други имена на талантливи и смели жени, хвърлени в затвора за позицията си, остават неизвестни.

 

И след всичко това бившият министър-председател Дмитрий Медведев седи в правен форум и се смее на факта, че в руското правителство има по-малко от 25% жени, за разлика от правителството на Египет. Това означава ли, че жените у нас нямат място в политиката? Или достъпът до тази професия зависи от политически възгледи? Това не е ли дискриминация? И на нашия стъклен таван властимащите решиха да добавят решетки на прозорците?

 

Нарушаването на моите политически права и правата на моите съграждани е последователно. Това предполага, че Путин отдавна е искал да изкорени всяко несъгласие и да създаде враждебна среда между хората и правителството с единствената цел да се задържи на власт през 2024 г. Но Путин е корупция, ниски заплати и пенсии, падаща икономика и растящи цени. Путин е война! И това вече се отрази на всички!

 

Отговорете на въпроса: Живеете ли по-добре сега, отколкото преди десет години? По-лесно ли ви е да пазарувате, отколкото преди десет години? Чувствате ли се по-сигурен, отколкото преди десет години? Ако отговорът ви е „не“, давайте! И можете да промените живота си към по-добро.

 

Ваша чест! За мен вие сте не само съдия, но и мой избирател. По време на процеса ви казах за напредъка си. Подкрепете ме като политик, като жена и ще направя всичко възможно да ви спася от незаконния натиск на изпълнителната власт. Ще продължа да се боря с корупцията и беззаконието в нашата република.

 

Ваша чест! Вие сте не само съдия и избирател, но, както показа процесът, сте и човек със собствена позиция. Ако ме вкарате в затвора за 12 години, няма да имам време да родя дете. Дайте ми шанс да бъда майка.

 

Лилия Чанишева"

 

Медуза, превод Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2658 |29.05.2023 Педро Санчес свиква предсрочни парламентарни избори в Испания през юли . 1| 2501 |29.05.2023 Гешев пита Конституционния съд може ли ВСС предсрочно да прекрати мандата му . 39| 3915 |29.05.2023 Разбунилият държавата Рад. Василев: Страхувам се за живота си, не се чувствам предател . 3| 2669 |29.05.2023 КЕВР обсъжда предложение за поевтиняване на природния газ с 11,5 на сто през юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads