Реклама / Ads
7| 4549 |18.05.2011 НОВИНИ

Липсвал достатъчно капацитет на разследващите в София

.
Разследващите полицаи в София често не изпълняват указанията на наблюдаващите прокурори, а органите на МВР в столицата нямат “достатъчен капацитет за разследване”. Това показва проверка на Инспектората към ВСС на преписките в Софийската районна прокуратурата. Похвалени са само полицаите от Второ и Девето районно полицейско управление в София.
 

Инспекторите установяват, че прокурорите работят при невъзможни условия и не осъществяват достатъчен контрол на работата на разследващите полицаи, а понякога и на следователите. “Допуска се в дълги периоди от време, да не се извършват никакви действия по разследването, удължават се срокове по дела, които в никакъв случай не представляват фактическа или правна сложност”, се сочи в доклада.

Проверката показва, че по голяма част от конкретно проверените преписки разследващите органи не изпълняват указанията на наблюдаващите прокурори, което налага многократното връщане на делата за доразследване. “Установи се също, че разследващите не изпращат делата при поискване от прокурора и не спазват сроковете, определени от него. Не са редки случаите по едно дело да се пишат по няколко напомнителни писма, докато делото постъпи в СРП, т.е. невъзможно е да се упражнява ефективен контрол”, казват инспекторите.

Заради огромната си натовареност прокурорите от най-голямата прокуратура в страната нямат възможност сами да водят разследвания и поради това са изцяло зависими от работата на разследващите органи. “Трябва да се отбележи, че не винаги прокурорите дават конкретни и пълни указания по разследването, което води до многократни изпращания от страна разследващите органи и обратни връщания от страна на прокуратурата”, показва проверката.

Заради проблемите много от започнатите от МВР досъдебни производства приключват със спиране или прекратяване. По-качествено разследване има по делата, които са образувани от прокурор, вследствие на извършена предварителна проверка.

Отчита се ниска ефективност и качество на работата на определени прокурори, сочи анализът. Инспекторите установяват, че дори при сравнително еднаква натовареност едни прокурори успяват да спазват предвидените в НПК срокове, а други не спазват сроковете, не осъществяват достатъчен надзор по отношение на разследването, в резултат на което и крайната им ефективност е много по-ниска. В отделни случаи, поради бездействие и формално изпълнение на служебните задължения от страна на наблюдаващия прокурор, се допуска изтичане на абсолютния давностен срок.

Условията за работа в никакъв случай не отговарят на ролята и значението, които има Софийска районна прокуратура. Необяснимо е, как толкова години прокурорите от най-голямата прокуратура в страната продължават да работят в примитивни условия, се казва в доклада. И още: “Вместо сградата на СРП да бъде най-добре оборудваната и функционално пригодена с оглед на това, че тук се наблюдават около една трета от досъдебните производства в цялата страна, то на практика е точно обратното.”

Прокурорите са разположени в пет отделни сгради, връзката между които се осъществява много трудно. Кабинетите са малко и недостатъчно добре оборудвани. В един кабинет обикновено работят по четирима прокурори, зам.-районните прокурори са петима в един кабинет. От Инспектората посочват, че “има служители, чиито работни места са разположени в самия коридор на прокуратурата”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5215 |20.02.2011 Ив. Иванова: Законът за СРС е достатъчно добър . 4| 5327 |29.01.2011 В. Михайлов: Русия няма достатъчно ресурси за защита . 8| 4703 |11.05.2010 Игнатов нямал капацитет и знания за реформа . 2| 6694 |04.03.2010 Образованието ни - достатъчно за кръстословици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads