Реклама / Ads
2| 3390 |09.03.2023 НОВИНИ

Любомир Дацов: Последните правителства не се борят реално с инфлацията

.
Дацов: Или вдигане на данъците, или орязване на инвестициите Източник: БГНЕС
Държавният бюджет стои пред избор – или сериозно вдигане на данъците, или орязване на програмите за инвестиции. Това стана ясно от думите на финансиста Любомир Дацов по време на кръгла маса на тема „Актуални проблеми на енергийната сигурност в България“.
 

В България в момента се очертават два основни проблема, свързани с икономиката, каза Дацов, който е и член на Фискалния съвет. Единият са ограничените инвестиции у нас и в Европа, съчетани с оскъдния потенциал за икономически растеж.

 

Демографският проблем пък утежнява ситуацията с липсата на работна ръка.

 

През последните 15 години съотношението между инвестициите в страната и БВП обикновено е между 18 и 22 процента. Когато нивото на инвестиции е в тези граници, моделите показват, че рядко е възможно икономическият растеж да е над 3% на година.

 

Любомир Дацов обясни, че е важно да има политически лидери, които да поемат риска от взетите решения за развитие и те да не се променят непрекъснато. Движението по инерция също няма да реши проблемите в икономиката и затова е нужна политическа воля.

 

Неговото становище е, че демографията определя все повече привлекателността на инвестициите. В същото време изкуственият интелект и новите технологии ще променят структурата на икономиката.

 

“За тази година очакваме от Министерството на финансите да има 14 млрд. евро инвестиции в страната ни. Съмнявам се обаче, че това ще стане. Но, ако искаме да бъдем приети в еврозоната, трябва отново да спазваме правилото и бюджетният дефицит да не надхвърля прага от 3%“, отбеляза финансистът.

 

В тази ситуация има, според него, две възможности – или сериозно вдигане на данъците от страна на правителството, или орязване на програмите за инвестиции.

 

Според Дацов: “Държавата демонстрира дейност, но реално не се бори с инфлацията. Същото нещо, което правеха предишните правителства – последното редовно, впоследствие служебно и сега новото служебно правителство, е само демонстрация, а не реална борба с инфлацията”.

 

Колкото до инфлацията, тя е два типа – от една страна има прекалено много пари, напомпани от централните банки, а от друга – недостатъчно предлагане заради прекъснати вериги на доставки и променено потребление.

 

По думите на Дацов: “Свиване на потреблението, вдигане на данъците и балансирани бюджети са сред мерките за справяне с инфлацията”.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4819 |07.03.2023 ПР-експертът Любомир Аламанов посъветва ГЕРБ да си вземат чат-бот с изкуствен интелект, отговарящ вместо тях . 2| 3158 |06.03.2023 Икономистът Любомир Дацов: Държавата само имитира борба с инфлацията . 6| 3396 |28.02.2023 Делян Добрев прозря, че хората са обеднели в последните месеци, а не заради управлението в последните години . 6| 3552 |28.02.2023 Иван Шишков: Последните 8-10 години са период на строителство на магистрали без асфалт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads