Реклама / Ads
45| 8993 |18.10.2012 НОВИНИ

Людмила Живкова люто изпокара десните с Алма Матер

.
Людмила Живкова
Научна конференция събира роднини на Л. Живкова и нейни бивши колеги и почитатели. Сините - бесни, мирише им на реставрация.
 

Синята коалиция се обяви против конференцията, която СУ „Св. Климент Охридски" организира за годишнината от рождението на Людмила Живков. Научната конференция е предвидено да се проведе в утрешния ден, като в нея ще участват дъщерята на Живкова - Евгения, Светлин Русев, Любомир Левчев, Лъчезар Еленков, Вера Ганчева, Васил Гюзелев, Васил Проданов, Гергина Тончева, Искра Баева. Щяло да има и чужди учени.

В декларация, прочетена от Веселин Методиев, ДСБ обобщи, че всъщност се прави опит за реабилитацията на комунистическия режим. Сините депутати изразиха възмущение от „опитите на ректора проф. Иван Илчев да използва Софийския университет за политическа пропаганда в полза на БКП/БСП".
 

Сините казват още: "Категорично сме срещу фалшификацията на миналото и реабилитирането на ръководни лица от Българската комунистическата партия. Това е нахален опит българският репресивен режим да бъде представен като хуманен, толерантен и отворен към света, твърдят от ДСБ, имайки предвид името на конференцията - „Културното отваряне на България по света".
 

Според десните мълчанието на управляващите от ГЕРБ ги прави съучастници в реабилитацията на живковизма, започната от премиера Борисов. ДПС на свой ред не реагирали, което било необяснимо и непростимо заради пострадалите от режима български турци, смятат сините и питат БСП къде в програмата на ПЕС се предвижда реабилитация на комунистическите режими в Източна Европа.
 

През 2000 г. НС прие Закон за обявяването на комунистическия режим в България за престъпен, а през 2009 г. ЕП обяви за престъпни всички тоталитарни режими на XX век, опресняват паметта сините и заключават, че въпросното честване в СУ е незаконно и антиевропейско. Затова  настояват Академичният съвет да го отмени, а министърът на образованието С. Игнатов да потърси обяснение от ректора на СУ и да обяви публично своето отношение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5718 |10.03.2012 Лекари се изпокараха на форум на БЛС . 28| 7195 |03.03.2012 Жени Живкова: Депутатките почнаха да разбират от мода . 29| 5392 |26.10.2011 Депутатите във вихъра си: изпокараха се заради изборите . 2| 4883 |21.09.2011 В НС се изпокараха за митническите инспектори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads