Реклама / Ads
0| 4639 |27.03.2015 НОВИНИ

Лубиц се сдоби с десетки фалшиви профили в интернет

.
Андреас Лубиц
Малко след като вчера стана ясно каква е вероятната роля на втория пилот на разбилия се във Френските Алпи самолет на авиокомпания Germanwings, в социалната мрежа Facebook се появиха десетки профили с името на Андреас Лубиц, съобщи БТВ, позовавайки се на френската телевизия BFM.
 

В много от тях редом с името на втория пилот има квалификации като „терорист”, „убиец” и „престъпник”. Няколко профила обаче представят Лубиц като „творец, който имал своите фенове” или „добър и приятелски настроен човек”.

 

Един от профилите е наречен дори: „В подкрепа на Андреас Лубиц, героя на „Ислямска държава”, като този текст е изписан на френски език, коментира френската медия. Към този момент разследването не е открило никакви терористични мотиви, които да са тласнали Лубиц към това което се твърди, че е извършил.

 

Достъпът до най-скандалните от тези страниците във Facebook вече е блокиран. Проверка показва обаче, че все още има страници, в които е отбелязано, че мъжът не трябва да се превръща в жертва или събират съболезнователни думи.

 

В един от тях е показана снимка с тениска с образа на Лубиц. В друг пък създателите са написали, че не вярват на „лъжливите медии” и настояват да се спре „ловът на вещици” срещу пилота, който се е превърнал в изкупителна жертва, за да бъде прикрита „техническа грешка”.

 

Първоначално истинският профил на Лубиц, след като стана ясно, че той е мъртъв, е бил настроен от роднините му в режим „в памет”. Тази опция се предлага от Facebook в случай на смърт и позволява на близките на покойника да внасят някои промени в профила, като например да премахват датата на раждането му.

 

Режимът позволява на опечалените да качват съболезнователни съобщения в страницата на покойника. След като стана ясно, че той умишлено е разбил самолета обаче, страницата беше премахната.

 

Фалшивите профили на Андреас Лубиц и особено онзи, в който се прави връзка между него и „Ислямска държава”, могат да навлекат на създателите им във Франция наказание по силата на законите за кражба на самоличност и забраняващите възхвала на тероризма. Нарушителите на законите могат да получат присъди до 7 години затвор и глоба от 100 000 евро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4692 |27.03.2015 Лубиц развалил годеж преди катастрофата ВИДЕО . 6| 4812 |27.03.2015 Експерт: Пилотът Лубиц е с профил на терорист . 1| 4921 |09.03.2015 Бедствено положение в десетки общини-жертвите станаха 5 . 0| 4364 |08.03.2015 Пожарникар №1: Десетки на хемодиализа са без лекарска помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads