Реклама / Ads
0| 3932 |11.03.2022 НОВИНИ

Лудост! Университет в Милано забрани Достоевски заради войната в Украйна

.
Фьодор Достоевски
Университет в Милано отмени курс лекции за един от най-великите писатели в историята на човечеството - Фьодор Достоевски. Обяснението - налагало се заради нахлуването на Украйна от Русия.
 

Паоло Нори, италиански писател, който бил поканен да изнесе гост-лекция от четири части за Достоевски в университета в Милано-Бикока, изрази разочарованието си във видео в Instagram, след като получил известие, което го информирало, че курсът му е "отложен". В имейла пишело: "Уважаеми професоре, заместник-ректорът по дидактика ме информира за взетото от ректора решение да отложим курса по Достоевски. Това се налага, за да се избегнат всякакви противоречия, особено вътрешни, по време на силното напрежение".

 

"Осъзнавам, че това, което се случва в Украйна, е ужасно и ми се плаче само като си помисля за войната. Но това, което се случва в Италия, е нелепо. Не само да си жив руснак в Италия днес е погрешно, но и да си мъртъв руснак, осъден на смърт през 1849 г., защото е чел нещо забранено. Не е за вярване, че италиански университет ще забрани курс за автор като Достоевски. Творчеството на Достоевски включва емблематични екзистенциални заглавия като "Записки от подземието", "Престъпление и наказание" и "Братя Карамазови". Достоевски е осъден на смърт за четене на забранени книги през 1849 г. за дейността си с "радикална интелектуална дискусионна група", наречена Петрашевски кръг. Екзекуцията му е спряна в последния момент, но той излежава четири години в сибирски трудов лагер за стремежа си към интелектуална свобода", обяснява Нори.


Бившият министър-председател на Италия Матео Ренци също реагира в Twitter: "В това време трябва да учим повече, а не по-малко: в университета имаме нужда от учители, а не от неспособни бюрократи".

 

Мнозина отбелязаха, че заличаването на руската култура, особено нейната дълбока философска история, е само в полза на Путин. Някои потребители на Twitter цитират самия Достоевски: "Можеш да бъдеш искрен и все пак да си глупав".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3084 |04.03.2022 Путин е още доктор хонорис кауза на Великотърновския университет . 2| 3078 |22.02.2022 Министър Денков: Обединяването на университети цели подобряване на качеството и международна видимост . 5| 3002 |15.02.2022 Студентите се връщат в университетите от понеделник, но само тези със зелен сертификат . 11| 6160 |09.02.2022 Ген. Румен Миланов: За какво са службите, ако премиерът ползва медийни публикации?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads