Реклама / Ads
1| 4623 |06.04.2015 НОВИНИ

Лукарски: Не може едни и същи фирми да печелят европроекти

.
Министърът на икономиката Божидар Лукарски Източник: Булфото
Борба с концентрацията на спечелени европейски проекти само от определени фирми подемат от икономическото министерство. Бизнесът, получавал пари от Европа при предишната оперативна програма "Конкурентноспособност", и сега ще може да кандидатства със свои проекти, но ще получава по-малко точки за одобрение и определено няма да е с предимство.
 
Това каза икономическият министър Божидар Лукарски на пресконференция и разясни как точно ще се кандидатства по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за новия програмен период 2014-2020.

От значение е и на каква стойност преди са печелили проекти фирмите, при определяне на точките за оценка за допустимост. "Не може българските бизнесмени да разчитат само на европейски грант", отсече мистър Лукарски и повтори, че няма как едни и същи фирми да се възползват от европейските програми.

Поставеното ограничение е в резултат от препоръка на Европейския съюз, тъй като равносметката на предишната ОП "Конкурентоспособност" е показала концентрация при определени фирми. Например, една българска фирма е печелила финансирането на 8 проекта.

С оглед към новата "Иновации и конкурентоспособност" министърът на икономиката се зарече, че при кандидатстване с проекти субективизмът не просто е сведен само до минимум - "Него просто го няма", категоричен бе той.

Общият размер на финансовата помощ от Европа е 150 млн. евро. Самите фирми ще могат да получат безвъзмездна финансова помощ от ЕС между 35 и 70% от общата стойност на проекта им, като това ще зависи от самата категория на фирмата. Важно изискване за кандидатстване е въпросната компания да има 3 приключени финансови години, проектът им да предвижда подобряване на производствените дейности, както и разнообразие на продукти и услуги и внедряване на иновации.

Друг критерии е фирмата да запише в проекта подобряване на производствените дейности, както и разнообразие на продукти и услуги и внедряване на иновации. Допустими разходи, които ще поема Европа, са и тези за ново оборудване. Важно е изпълнителят, който кандидатства с проект да има доказан административен и финансов капацитет и да го изпълни. 18 месеца е максималният срок за изпълнение на проекта, за да може той да бъде спонсориран с европейски средства.

Сериозно предимство за новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще имат фирмите от северозападния регион, който е най-бедния в ЕС.

Министър Лукарски увери, че в новата ОП механизмите за контрол от страна на държавата са засилени. Въвежда се и т.нар. "минимум на изпълнение" - ако фирмата, спечелила изпълнение, не постигне в рамките на 3 г. 75 % от обещаното в бизнес-плана, то ще трябва да върне между 5 и 25 % от европейското финансиране.
От Икономическото ведомство уточняват, че това не е санкция, а един вид обвързване с обещаното изпълнение и постигане на целите.

Три са сроковете за кандидатстване по проекти, като първият започна в началото на месец май и приключва на 30 юни. Другите 2 етапа са до 31 август и до 30 октомври.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4292 |02.04.2015 Станишев може да се бори за шеф на БСП . 5| 5147 |01.04.2015 Лукарски: Назначенията СВОЙ на БСП са повече от назначенията СВОЙ на РБ . 1| 5771 |01.04.2015 Вижте последния запис от смъртоносния полет (ВИДЕО) . 2| 4790 |31.03.2015 Анелия Клисарова: Насилието в училищата не може да се реши административно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads