Реклама / Ads
9| 3758 |22.12.2021 НОВИНИ

Лукашенко измисли нова схема да се задържи на власт. Иска нова Конституция

.
Президентът на Беларус Александър Лукашенко, който провокира яростни протести по улиците на страната, докара санкции на Минск и широк международен отзвук, сега има нов план, който да му помогне да затегне хватката си около властта в следващите години - референдум за нова конституция, който ще се проведе през февруари.
 

Тъкмо върху тази идея стъпва новата стратегия на Лукашенко. Държавният глава спечели президентските избори през август 2020 г. с 80% от вота на избирателите, но се счита, че резултатите са били манипулирани с цел Лукашенко да затвърди 26-годишния си диктат. Именно това доведе и до яростните протести срещу управлението му и санкции от страна на международната общност. Това обаче не доведе до съществена промяна. Идеята за промени в Конституцията на Беларус пък срещнаха отпор в опозицията, която призова за бойкот или подкопаване на усилията за провеждане на референдум по въпроса. 

Лукашенко пък се плъзва по линията на патриотизма и националната сигурност, за да “продаде” идеята си. 

 

"Трябва да защитаваме територията си. Със или без Лукашенко, това е нашата страна. Ние сме я развивали вече над четърт век и никога няма да я оставим в ръцете на когото и да било", заяви Лукашенко по време на среща с регионалните представители миналата седмица. Изказването му е цитирано от държавната агенция "Белта".

 

Идеите за конституционни реформи все ще не са публикувани официално. Въпреки това Лукашенко вече даде ясно да се разбере, че иска да създаде нова система на управление, която се различава от тази на либералната демокрация. Основната част от реформите изглежда е насочена към предоставяне на повече правомощия на Беларуската народна асамблея, консултативен орган, съставен от лоялни хора от правителството и бизнеса. Тези правомощия включват назначаването на висши съдии и възможността за започване на процедура по импийчмънт срещу президента.

 

Идеите за конституционни реформи все ще не са публикувани официално. Въпреки това Лукашенко вече даде ясно да се разбере, че иска да създаде нова система на управление, която се различава от тази на либералната демокрация. Основната част от реформите изглежда е насочена към предоставяне на повече правомощия на Беларуската народна асамблея - консултативен орган, съставен от лоялни хора от правителството и бизнеса. Тези правомощия включват назначаването на висши съдии и възможността за започване на процедура по импийчмънт срещу президента.

 

Идеята е той и други висши фигури в режима да се преместят в асамблеята и да позволят на млади хора да заемат висши длъжности. 

 

"Идва ново поколение. То трябва да управлява страната. Но все пак трябва да видим какво се случва", заяви Лукашенко.

 

Той също така призова правоприлагащите органи - хората, които смазаха опитите на опозицията да протестира кражбата а президентските избори миналата година, "да не се отпуска", защото по думите на Лукашенко опозицията "ще продължи да прави опити за разклащане на обстановката" преди референдума.

 

ФрогНюз припомня, че в разгара на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ през лятото на 2020 г. бившият премиер направи изявление, с което обясни, че ще отговори на исканията на протестиарщите и ще свика Велико народно събрание, на което да бъдат обсъдени и съответно да се предприемат конституционни реформи. По думите на Борисов тъкмо това били исканията на демонстрантите. Мнозина провидяха в това намерение опит на Борисов да се задържи на власт като измести дебата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7225 |22.12.2021 Правосъдният министър Н. Йорданова: Работим по сигнали за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор . 1| 3813 |21.12.2021 Жена скочи от Балдуиновата кула във Велико Търново, оцеля . 3| 3983 |21.12.2021 Протест пред Съдебната палата под надслов „Нова година без каскет” . 3| 3177 |21.12.2021 България няма да внася ”Новавакс” засега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads