Реклама / Ads
2| 2738 |14.02.2024 НОВИНИ

"Лукойл" ще обжалва вноската, която трябва да внесе в държавния бюджет

.
"Лукойл"
"Лукойл" ще обжалва в съда формулата, по която Министерство на икономиката определя вноската, която трябва да внася в бюджета съгласно Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. Това обяви Александър Величков, заместник-председател на Надзорния съвет на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" в изказване по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по икономическа политика и иновации и по енергетика.
 

Те заседавaха съвместно с цел да изяснят какви средства е събрала държавата и за изясняване дали събраното съответства на това, което реално би трябвало да постъпи в бюджета.


Преди изказването на Величков инистърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов посочи, че за декември "Лукойл" е трябвало да внесат 69,9 млн. лв. във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", но реално внесените средства са по-малко. До 15 февруари пък трябва да се обяви размера на вноската, която правителството ще очаква да се внесе и за януари.


Министър Богданов за изплащането на компенсации за транспорт от "Лукойл: Няма как да бъде спряно изпълнението на заповедта


В момента тече и обжалване на плащането на посочената по-горе сума, след като тричленен състав на ВАС (първа инстанция) отхвърли иска на нефтопреработвателната компания срещу заповедта, с която се определя размера на плащането, предаде БТА.


Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов заяви в отговор на депутатски въпрос, че "Лукойл" към днешна дата няма неплатени задължения и всичко, което са имали като задължение е платено в срок. "С тях имаме други производства по реда на ДОПК в съдебна фаза, но няма неплатени задължения".


Той не посочи конкретен размер на платените от "Лукойл" средства към бюджета, позовавайки се на данъчна тайна, която е длъжен да пази, освен ако от компанията не му позволят да съобщи сума. След тези му думи Александър Величков запази мълчание и сума не се съобщи.


В хода на дискусията депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е и председател на Комисията по енергетиката в НАС попита Александър Величков за личните му отношения с финансовия министър Асен Василев. Въпросите, които зададени визираха дали Величков и министъра на финансите Асен Василев се познават, имали ли са нерегламентирани срещи "в неделен ден през септември 2023 г. и дали са пътували "с ваш личен автомобил",


На поставените въпроси Величков отговори, че се е срещал с Асен Василев в Министерски съвет и в неговия кабинет . Ръководителят на "Лукойл" у нас посочи още, че през "септември 2023 година не е возил в личната си кола Асен Василев".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4181 |14.02.2024 Тихомир Безлов: Дори Европа да ни върне хиляди бежанци, те няма да искат да останат тук . 4| 3896 |14.02.2024 След оставките: Сарафов предложи кой да поеме Софийската районна прокуратура . 5| 4247 |14.02.2024 Как Starlink се внася нелегално в Русия за фронта? Можете дори да създадете акаунт за Джеймс Бонд . 3| 2596 |14.02.2024 Правната комисия прие ветото на Румен Радев върху промените в Наказателния кодекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads