Реклама / Ads
123| 11021 |01.07.2012 НОВИНИ

Made in BG: Джулая-от протест срещу комунизма до възраждане на рок духа

.
изгрев на 1-ви юли
Формално изгревът може да бъде посрещнат на всяка апартаментска тераса с изглед на изток, като за хората, които нямат възможност да прекарат нощта на открито, това е достатъчно, за да се чувстват съпричастни.
 

Отново по традиция на 30 юни срещу 1 юли стари и нови муцуни бягат от потискащата цивилизация и посрещат слънцето на брега на морето.

"Джулай Морнинг" или накратко Джулая (по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година "July Morning") е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век.

Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес. На всеки 30-ти юни срещу 1-ви юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България.

Някои твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента. Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

Поради прекаленото посещение след промените от 1989 г. на хора, които са далеч от хипарската идея, група от "старите хипари" решават да започнат да честват "ивнинга" ("вечерта" - от July Evening), като се събират в с. Варвара на 30 юни. Идеята за Джулая е популярна и днес. Сега тя има и друг привкус на бягство от всекидневно потискащата цивилизация, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град.

С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите хора, като местата, на които се чества, вече се разпростират не само по българското черноморско крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната, сочи БГНЕС. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове. Формално изгревът може да бъде посрещнат на всяка апартаментска тераса с изглед на изток, като за хората, които нямат възможност да прекарат нощта на открито, това е достатъчно, за да се чувстват съпричастни.

Тази година Бургас ще се превърне в олицетворение на хипи празника July Morning. Целият град ще възроди духа на 70-те с много рок музика, ретро изложби, улични музиканти и безплатни прожекции.

Сред изпълнителите на "Сцената под звездите", която ще бъде на Централния плаж, са Васко Кръпката и "Подуене Блус Бенд", Джанго Зе, The Pomorians, "Силует" и бургаски местни банди, като "Стокхолм" и D` Family. Не само живата музика ще отбележи "Посрещането на изгрева". За да се пресъздаде духът на свободата, любовта и музите, завещан от хипи поколението, ще има истинска "Алея на творчеството" (участъкът от главната улица "Богориди" в частта си от "Гъбката" до "Културен център Казиното".) Тя ще бъде украсена с музикални инструменти, ще е пренаселена с улични музиканти и ще предлага всякакви атракции. В парка ще има безплатна прожекция на филма HAIR (КОСА) и ще бъдат поставени телескопи за нощно наблюдение на небесните тела. Самият плаж ще се превърне в "импровизиран звезден небосклон" благодарение на масово пускане на летящи фенери. С изгрева ще прозвучи мощно URIAH HEP с "July Morning", но това няма да е краят на хипи фиестата, която със сигурност ще продължи докато купонджиите имат сили.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5735 |21.06.2012 Скандал между протестиращи в Кърджали, хващат се за гушите . 11| 5822 |20.06.2012 Протест и атнипротест заради Закона за горите . 46| 7293 |18.06.2012 Цв. Цветанов: Протестите ни посочват правилните решения . 36| 6002 |17.06.2012 Контра на протеста на Орлов мост затваря Е-79

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads