Реклама / Ads
92| 6822 |25.07.2013 НОВИНИ

Мая Манолова: Проблемът с мъртвите души е най-труден за решаване

.
Мая Манолова Източник: Булфото
Избирателните списъци стават все по-нереални и неадекватни спрямо населението на страната.
 

Това заяви председателят на Временната комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс Мая Манолова. Тя е изброила по-малко от 500 000 души разлика между списъците и броя на населението.

„Темата с избирателните списъци е най-трудна за решаване, макар че имаме ясната воля за прецизиране на списъците. Проблем е наличието на мъртви души и несъответствието на броя на гражданите в избирателните списъци с броя на населението. Има съмнения, че мъртвите души са една от предпоставките за злоупотреби по време на изборите”, категорична е Манолова.

Според депутатката от БСП безспорно трябва да има промени при гласуването в чужбина. За българите зад граница предварителната регистрация създава определени ограничения.

С решение на комисията стана ясно, че работна група ще пише текстове по въвеждането на регистър на избирателите.  Членовете на работната група ще са депутатите - Мустафа Карадайъ, Мариана Тотева, политологът Димитър Димитров, директорът на Дирекция ГРАО Иван Гетов и Божидар Томалевски от „Другата България".

„Отдавна сме узрели за регистър на избирателите при тази мобилност на населението", каза политологът и специалист по изборно право Димитър Димитров. Според него е необходимо да се промени изцяло системата за извличане на списъците от гражданския регистър. „Трябва да се създаде електронен регистър на избирателите, в който всеки гражданин да може да променя настоящия си адрес", подчерта експертът. „Виждал съм как работи такъв регистър - некоректността на записите в електронния регистър на избирателите е по-ниска от 1%. С такъв регистър не се лишава никой от право на глас", посочи той.

Председателят на комисията Мая Манолова се съгласи с предложението на Димитров за създаване на работна група за писане на текстовете по темата с избирателните списъци.

Депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че предварителните регистрации и изборните регистри като идея са продукт на предварително залагане на недобросъвестност – от една страна на избирателите, от друга - на изборната администрация в лицето на СИК.

Директорът на Дирекция ГРАО Иван Гетов заяви, че проверка на ГРАО е установила, че при последните избори има 105 двойно гласували граждани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6731 |22.07.2013 Мая Манолова: Медиите отразяват ретро изборите . 68| 5298 |21.07.2013 М. Манолова: Няма да има оставки и избори веднага . 34| 5248 |10.07.2013 Мая Манолова:Ще направим така, че следващите избори да са по-честни . 93| 5868 |03.07.2013 Мая Манолова: Правителството работи и гражданите ще го оценят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads