Реклама / Ads
36| 4060 |07.02.2022 НОВИНИ

Макрон казал на Путин, че иска да избегне война и да засили доверието

.
Френският президент Еманюел Макрон казал на руския държавен глава Владимир Путин, че целта му е да избегне война и да повиши доверието между Запада и Кремъл. Това се е случило по време на разговорите между двамата лидери, чиято цел е да се избегне ескалация на напрежението по границата с Украйна.
 

Междувременно американския президент Джо Байдън и новият германски канцлер Олаф Шолц също се опитват да намерят изход от конфликта. 

 

Разговорите се случват на фона на повишаващото се напрежение, след като Русия разположи над 100 хил. военни по границата с Украйна. Опасенията са, че Москва се кани да нахлуе в Киев и ще се стигне до въоръжен конфликт. От Кремъл настояват НАТО да не приема Украйна в Алианса и да се върне обратно в границите си от 1997 г., което включва изтегляне от България и Румъния. 

 

Пред Путин Макрон е заявил, че търси "полезен" отговор, който разбира се би позволил избягване на война и зиграждане на доверие, стабилност и видимост. Руският президент от своя страна е посочил, че Русия и Франция споделят "обща загриженост относно случващото се в сферата на сигурността в Европа".

 

На свой ред германският канцлер Олаф Шолц отпътува за Вашингтон, където ще се срещне с президента Джо Байдън. Това се случва след критики в страната и чужбина към Германия, че не прави достатъчно, за да подкрепи Украйна. Шолц предупреди, че Русия ще плати висока цена, ако нахлуе в Украйна, но неговата страна отказа да изпрати военна помощ в Киев.

 

Днес военният министър на Германия обяви, че страната ще изпрати още 350 войници в Литва, за да увеличи присъствието на НАТО там. В страната вече има 500 германски войници.

 

Лидерите на САЩ и Германия вероятно ще обсъдят Северен поток 2, ключов газопровод, минаващ от Русия до Германия. САЩ заплашиха да спрат проекта, докато Берлин посочи, че не се изключва налагането на санкции върху газопровода.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3075 |07.02.2022 Преди срещата с Путин: Макрон е „оптимист, но не вярва в чудеса“ . 9| 3037 |07.02.2022 Кремъл не очаква разведряване в Европа след срещата между Путин и Макрон . 13| 3225 |05.02.2022 Симеон Дянков: Бих казал ”да” на държавния бюджет, охолен е. Заложени са нереално много пари за инфраструктура . 26| 23759 |04.02.2022 Петков разкри какво са си казали с Гешев днес. Поискал ли му е оставката директно? Защо се бави съдебната реформа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads