Реклама / Ads
4| 4038 |28.05.2019 НОВИНИ

Макрон и Меркел в сблъсък за новия председател на Еврокомисията

.
Еманюел Макрон и Ангела Меркел
Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел не искат да демонстрират несъгласие помежду си по въпроса за избора на следващия председател на Европейската комисия. Това заяви снощи представител на кабинета на Макрон.
 

Макрон и Меркел искат процесът да приключи "по идеален" начин през юни, каза представителят в обобщение на телефонен разговор между двамата лидери.

Но вижданията им изглежда леко се разминават по въпроса как да бъде избран новият председател на ЕК.

 

Макрон е казал на Меркел, че иска Европейският съвет да утвърди на днешното си заседание, че системата с така наречените шпиценкандидати (кандидатите за председател на ЕК на политическите семейства в Европейския парламент) няма да бъде автоматична, заяви представителят.

 

Германският канцлер изглежда обаче предпочита именно тази система.

Макрон е допълнил, че шпиценкандидатите са легитимни, но изборът на новия председател трябва да отразява резултатите от вчерашните избори, каза източникът.

 

Третата по големина група в ЕП, либералните центристи, към които принадлежи и партията на френския президент, трябва да бъде част от процеса на избор, заявил Макрон на Меркел.

 

Франция и Германия влязоха в сблъсък за лидерство в ЕС, след като изборите доведоха до раздробен Европейски парламент, което на свой ред постави началото на надпревара за ръководните постове в съюза, пише в. "Файненшъл таймс".

Вчера либералната партия на френския президент Еманюел Макрон поиска кандидатът за председател на Европейската комисия да бъде човек, който да може да състави здраво парламентарно мнозинство "отвъд партийните линии", припомня британският ежедневник. "Файненшъл таймс" коментира, че по този начин "Република, напред!" дава знак, че иска алтернатива на германеца Манфред Вебер, който е кандидатът на Европейската народна партия.

 

Вчера Паскал Канфен, вторият човек в листата на партията на Макрон, заяви, че Вебер е "напълно дисквалифициран". "Файненшъл таймс" цитира друг френски представител, според когото: "Ние не сме за (кандидатурата на Вебер) и никога не сме били, а сега сме в по-добра позиция да обясним защо".

 

Анегрет Крамп-Каренбауер, председател на германския десноцентристки Християндемократически съюз (ХДС), обаче е на мнение, че изборите са засилили шансовете на Манфред Вебер да оглави Европейската комисия.

 

"Файненшъл таймс" отбелязва, че снощи испанският премиер социалист Педро Санчес е бил на работна вчера в Елисейския дворец, за да обсъдят с Макрон евентуалното издигане на друг кандидат вместо Вебер. Изданието цитира мнението на Катрин де Врийс, професор по политология в Амстердамския свободен университет, че либералите и техните съюзници ще опитат да наложат своя интерпретация на изискването лидерите на страните членки да се съобразяват с резултатите от изборите, когато избират ръководителя на Европейската комисия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3935 |26.05.2019 Коалицията на Меркел води на изборите за ЕП . 0| 4459 |27.03.2019 Петър Курумбашев: С отлагането на пакета „Макрон“ беше нанесен сериозен удар . 2| 3919 |07.03.2019 Френският посланик: Макрон предлага социален щит за всеки европейски работник . 1| 3942 |22.01.2019 Форумът в Давос започва без Тръмп, Макрон и Мей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads