Реклама / Ads
40| 6023 |21.06.2011 НОВИНИ

Маргарита Попова даде старт на съдебната реформа

.
Маргарита Попова
Кризата в съдебната система, натрупаното обществено недоволство от работата на съд и прокуратура, неспирните критики на ЕС към българското правораздаване очевидно се оказаха достатъчно основание министър Маргарита Попова да се захване с решителни промени в съдебната система, която се оказа и препятствие за присъединяването ни към Шенген.
 

Днес правосъдният министър е свикал обществения си съвет, в който участват правни неправителствени организации, съобщиха от Министерство на правосъдието.

На срещата, на която е присъствал и представител на Европейската комисия, Попова е обявила, че започва обсъждане на конкретни предложения за преформулиране на конституционния модел на устройството и управлението на съдебната система.

Управлението на съдебната система е в криза и това генерира обществено напрежение, се казва в съобщението от министерството. В него се обявява началото на консултации за законодателни и конституционни промени.

Всички юристи от неправителствения сектор са подкрепили предложението на Попова за начало на консултациите за промяна в основния закон. Те са призовали след това идеите да бъдат внесени за обсъждане в Министерския съвет и в парламента.

Първи за промяна на модела на съдебната система и за отделяне на съда от прокуратурата настояха от Съюза на съдиите. Заедно с искането за оставка на действащия Висш съдебен съвет (ВСС) съдиите предложиха и пакет от незабавни промени.

Кризата ескалира, след като ВСС избра за председател на Софийския градски съд семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева. След това един след друг се заредиха факти за скандални нарушения на Янева, но въпреки това тя отказва да си подаде оставката.

Гражданското недоволство ескалира в две кампании за оставката на ВСС - с есемеси и с имейли.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5306 |18.06.2011 Европа даде пълен картбланш на Попова за престъпното имущество . 22| 5631 |11.06.2011 Неделчо Беронов: Оставам песимист за съдебната система . 1| 4813 |07.06.2011 Фалстарт на делото срещу ексминистър Нанев . 48| 6758 |02.06.2011 Душана Здравкова хвърли оставка, не харесвала съдебната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads