Реклама / Ads
2| 2518 |19.04.2023 НОВИНИ

Мария Габриел е в Нови Сад за откриването на нова сграда на института БиоСенс

.
Мария Габриел е в Нови Сад за откриването на нова сграда на института БиоСенс Източник: БГНЕС
Еврокомисарят за иновациите, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел е на посещение днес в Нови Сад, Северна Сърбия, където, заедно със сръбския премиер Ана Бърнабич, ще открие новата сграда на института БиоСенс (BioSense), предаде Танюг, позовавайки се на съобщение на Службата на Европейския съюз в Сърбия.
 

По време на посещението, Габриел, сръбският министър на образованието Бранко Ружич и директорът на УНИЦЕФ (UNICEF) в Сърбия Деян Костадинов ще посетят училището за основно и средно образование „Милан Петрович“. По този повод ще бъде доставенооборудване за интеграция на технологиите в училищата на стойност 20 000 евро.

 

Габриел ще посети галерията на „Матица Сръбска“ заедно с вицепремиера и министър на културата Мая Гойкович. Еврокомисарката ще се запознае с постиженията на Нови Сад като Европейска столица на културата за 2022 г. и с наследството на сръбското художествено изкуство в по-широк европейски контекст.

 

Габриел ще посети Младежкия център „OPENS“ и ще се срещне с представители на младежите в Сърбия, с които ще разговаря за опита от времето, когато Нови Сад беше Европейска столица на младежта през 2019 г.

 

В съобщението на Службата на ЕС в страната се подчертава, че Сърбия участва от 2019 г. в най-голямата програма за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта – Еразъм+, като пълноправен член. С подкрепата на ЕС, млади хора, спортисти и студенти от Сърбия участват в проектите за обмен и обучение наравно със своите връстници от ЕС.

 

Повече от 16 000 сръбски студенти са получили стипендия за обучение в страните членки на ЕС, докато повече от 80 организации и спортни сдружения от Сърбия са се възползвали от проектите в областта на спорта. Същевременно сръбските институции са привлекли повече от 4300 младежи, студенти и преподаватели от Европа.

 

ЕС е вложил повече от шест милиона евро за изграждането и реновирането на над 40 спортни обекта из цяла Сърбия и благодарение на тази помощ, повече от 100 000 граждани и деца могат активно да използват обновените или новоизградени спортни центрове, басейни и физкултурни зали в основните и средни училища в Сърбия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2885 |19.04.2023 Шишков разкри плановете за ремонтите на пътищата и новите отсечки . 25| 4632 |19.04.2023 Росен Желязков е новият председател на Народното събрание /видео/ . 0| 2672 |19.04.2023 COVID-19: 295 нови случаи у нас, девет души са починали . 0| 2682 |18.04.2023 Възобновиха инспекциите на кораби, изнасящи зърно от Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads