Реклама / Ads
0| 2626 |03.11.2022 НОВИНИ

„Маркет линкс“: Ако имаме кабинет, хоризонтът му ще бъде до местните избори

.
Добромир Живков
„Ако имаме кабинет, според мен, хоризонтът му ще бъде следващите местни избори с избори 2 в 1. Всички си даваме сметка, че местните избори ще бъдат не по-малко решаващи за бъдещето на страната от следващи предсрочни парламентарни, защото именно в местната власт и в мрежите по места е основната сила и основният източник на консолидация“.Това каза за БНР управителят на социологическа агенция „Маркет линкс“ Добромир Живков
 

В сравнение с нашите европейски партньори, решението за изпращане на помощ на Украйна изглежда доста закъсняло. Ясно беше, че България предоставя под различен формат такава помощ.

 

Депутатите ще дебатират в пленарната зала решението за военна помощ за Украйна. Детайли има много да се доуточняват в дискусията и затова е трудно да прогнозираме как точно ще се случат нещата. Освен това е важно да се избере съвсем коректната и правилна форма на това решение, така че то да може да обедини по-голяма част от политическото представителство в НС.

 

"При акцията на „Възраждане“ пред НС става въпрос за симпатизанти и активисти, вероятно, на партията, които са около 50 -70 човека! Да имаме предвид каква е социалната подкрепа за тезата на „Възраждане“ в настоящия момент. Поне в този час и на това място, където се случва тази политическа акция".


Това обаче не означава, че формацията губи електоралната си тежест, категоричен бе той: „Възраждане“ има своята легитимна подкрепа в страната. Който и да било протест на „Възраждане“, дори тези с организиран транспорт извън София, също не постига кой знае каква масовост, но това не означава, че партията няма социалната си база".


Според Живков в НС ясно се виждат ситуационни мнозинства, по отделните големи теми, които стоят пред обществото и пред политическата класа:


„Виждаме различни конфигурации спрямо политическите интереси на отделните играчи. Затова смятам, че тези различни конфигурации не представляват особена изненада към настоящия момент. Все пак това са крачки напред в някаква посока - поне що се отнася до оръжието, което бихме могли да предоставяме като помощ към Украйна. Това е шанс за ГЕРБ и ДПС да постигнат целта си и да гласуват заедно с „Демократична България“ с „Продължаваме промяната“ в пакет за едно решение, което малко или много да пропука този лед. Това в някаква степен е здравословно. Надали би било обаче основа за формиране на управленска коалиция“.


Оставам на мнение, че трудната и голяма задача е правителството да бъде гласувано; да се намерят необходимия брой депутати колкото да може да бъде прието правителството, след което ще се продължи по този модел - с плаващи мнозинства


Ние сме в период на смяна на управленския модел, който няма как да се случи за 2 години, категоричен е Живков.


„Не виждам на хоризонта възможност за устойчива коалиция“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2966 |31.10.2022 Ще имаме газова връзка и със Скопие . 10| 3033 |26.10.2022 ГЕРБ помпат мускули и самочувствие: Имаме експертите за кабинет . 0| 2911 |21.10.2022 Проф. Гарабед Минасян: Имаме най-голямото социално разслоение в Европейския съюз . 0| 2808 |20.10.2022 Илияна Йотова: Надявам се до края на деня да имаме име за председател на българския парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads