Реклама / Ads
0| 10098 |30.08.2022 НОВИНИ

Мартин Димитров, ДБ: Служебният кабинет на Радев е в унизително положение

.
Мартин Димитров Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Служебното правителство прави голяма грешка. Те са пропуснали последните 6-7 месеца и това, което се случи. Москва целенасочено ограничи доставките на газ още преди войната. Поскъпването на цените пък е част от хибридната им стратегия. Това заяви Мартин Димитров от „Демократична България“.
 

„На ръба на абсолютната неадекватност е да имаш осигурени 7 танкера с втечнен газ от ЕК, а да кажеш, че няма къде да ги разтовариш“, твърди той.

 

Според него, ако служебният кабинет беше потърсил Турция или Гърция на високо ниво, слотове на добри цени веднага щели да бъдат осигурени.

 

„Служебният кабинет е в унизителното положение да е поискал нещо от „Газпром“, а дори да няма отговор. Слотове е имало, служебният кабинет нарочно не се е възползвал от това и не е потърсил нито Гърция, нито Турция“, смята Димитров.

 

Той бе категоричен, че интерконекторът с Гърция задължително трябва да заработи от 1 октомври, тъй като азерският газ е на най-ниска цена към момента. Освен това, трябва да се търсят възможности за покупка на допълнителни количества азерски газ и да бъде осигурена свързаност с турската и гръцката енергийна система.

 

„За да сме спокойни тази зима, трябва да си осигурим алтернативни доставки. За съжаление, служебният кабинет не го е разбрал“, констатира в ефира на Bulgaria ON AIR Димитров, като допълни, че ще „гонят различните правителства“ с цел терминалът в Александруполис да бъда завършен в рамките на 2023 г.

 

Той коментира и твърденията на служебния министър на финансите, че бюджетът на разполага със средства, които да бъдат използвани за подкрепа на бизнеса.

 

„Бюджетът през юли месец е на излишък, август има голяма вероятност също да бъде на излишък. Какъв дефицит видя този финансов министър? Явно планират разходи, за които ние не знаем“, загатна Димитров.

 

Според него следващият редовен кабинет следва да приеме бюджета за следващата година, в който да бъдат предвидени компенсации за битовите потребители на електроенергия. За бизнеса следва да бъдат осигурени средства за преминаване към алтернативни енергоносители.

 

„Гражданите виждат, че имаме служебен кабинет, посочен от президента Радев, който е тръгнал да прави мощен завой към Москва. Този завой е опасен, защото трябва да решим накъде отива България. Не можем да допуснем България да стане като Беларус - да се превърнем в Троянския кон на Москва в ЕС“, категоричен бе той.

 

По отношение на шансовете са съставяне на нов кабинет Димитров смята, че „най-добрият вариант за България е правителство между „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“, тъй като останалите участници твърдят, че биха могли да управляват самостоятелно.

 

„За България има два варианта - или ще стигнем до управление на ДБ и ПП, или ще остане да управлява служебният кабинет“, обобщи Димитров.

 

В заключение той отговори на обвиненията на ГЕРБ, че с „Продължаваме Промяната“ не разбират как работи съдебната реформа: „ГЕРБ 10 години проваляха съдебната реформа. Те не искаха истинска битка с корупцията и работеща съдебна система“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3572 |27.08.2022 Служебният кабинет уверява Брюксел: Няма да сключваме нов договор с „Газпром“ . 0| 3567 |26.08.2022 Надежда Йорданова: Служебният кабинет поднася победата на „Газпром“ на тепсия. Това е капитулация! . 0| 3306 |25.08.2022 Политолози: Служебният кабинет и ГЕРБ говорят в един глас, предстои мръсна кампания . 0| 2926 |23.08.2022 Служебният министър на икономиката не вижда завой към „Газпром“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads