Реклама / Ads
4| 3095 |29.03.2023 НОВИНИ

Мъск и други IT гиганти: Изкуственият интелект може да е опасен за човечеството

.
Ключови фигури в областта на изкуствения интелект искат обучението на мощни AI системи да бъде спряно поради опасения от заплаха за човечеството. В отворено писмо те предупреждават за потенциалните рискове и посочват, че надпреварата за разработване на AI системи е извън контрол. Сред подписалите се под писмото е шефът на Twitter и Tesla Илон Мъск, както и съоснователят на Apple Стив Возняк.
 

IT гигантите искат обучението на изкуствения интелект над определен капацитет да бъде поставено на пауза за поне шест месеца.


"Системите с изкуствен интелект с човешки и конкурентен интелект могат да представляват големи рискове за обществото и човечеството“, се посочва в отвореното писмото, чийто инициатор е Института за бъдещето на живота. Мисията на НПО-то е да "насочва трансформиращите технологии далеч от екстремни, широкомащабни рискове и към полза за живота. Външен съветник на организацията е Илон Мъск. 


OpenAI, компанията зад ChatGPT, наскоро пусна GPT-4 - най-съвременна технология, която впечатли наблюдателите със способността си да изпълнява задачи като отговаряне на въпроси за обекти в изображения.


Усъвършенстваните AI трябва да се разработват внимателно, предупреждават в писмото. Вместо това обаче, според него, през последните месеци човечеството е станало свидетел на надпревара за разработване и внедряване на все по-мощни дигитални умове, които никой - дори и техните създатели - не може да разбере, предвиди или контролира надеждно. 


Писмото предупреждава, че изкуственият интелект може да наводни информационните канали с дезинформация и да замени работните места с автоматизация.


Писмото следва неотдавнашен доклад на инвестиционната банка Goldman Sachs, който казва, че макар изкуственият интелект вероятно да увеличи производителността, милиони работни места могат да бъдат автоматизирани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3263 |28.03.2023 Goldman Sachs: Изкуственият интелект ще засегне 300 милиона работни места в САЩ и Европа . 3| 3358 |27.03.2023 Французите скачат срещу пенсиите! Как е в други държави? . 0| 4884 |22.03.2023 Vice: Изкуственият интелект започна да лишава програмистите от работа . 3| 3471 |03.03.2023 Папа Франциск, крал Чарлз III, Си Дзинпин и много други лидери поздравиха България за 3 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads