Сряда, 18 Октомври 2017, 08:45
Frognews
0| 3517 |16.05.2017

Матурите ще са на модули, за да се ограничи преписването

.
Матури Източник: БГНЕС
За първи път на редовна сесия държавните зрелостни изпити ще се проведат на модули, за да се ограничат още повече възможностите за преписване. Мярката бе тествана по време на септемврийската сесия през м.г., когато на зрелостниците също така бе забранено да влизат с мобилни телефони и други устройства, както и със собствени химикалки на изпитите.
Задължителната матура по български език и литература, на която на 19 май ще се явят 52 553 абитуриенти, ще бъде разделена на три модула, два от които за провеждане на тестовата част, а третия - за писане на интерпретативно съчинение или есе. Зрелостният изпит по математика например ще се поведе на два модула на 22 май - деня, в който е втората матура, чийто предмет е по избор.

Идеята е зрелостниците да нямат право да се връщат на вече затворен модул, което ще премахне възможността да получат верните отговори от теста по телефона при излизане от залата с молба да отидат до тоалетната. Вариантът за всеки следващ модул ще се тегли след приключване на предходния, от което идва и притеснението да не блокира системата, тъй като училищата получават вариантите на тестовете през онлайн портал.

Излизането от залата ще е разрешено след приключване и предаване на работата, ако модулът е с продължителност до 90 минути. В случаите, когато модулът е с продължителност 120 или 150 минути, учениците ще могат да излизат след първите 90 минути и после ще могат да се върнат и да продължат работа. Счита се, че няма как да им бъде издиктувана тема по телефон. Ако зрелостник напусне сградата, не се допуска да се върне обратно в нея до края на изпитния ден.

Двата модула на матурата по български език и литература, по време на които ще се решават тестовите задачи, продължават по 60 минути; а третият - два часа. Тестът ще се формира от около 11 милиона варианта. Така темата, върху която ще работят зрелостниците, ще се разбере около 10.00 часа.

Първият модул при матурите по английски език и география и икономика продължава един час, а втория и третия - по час и половина. Зрелостните изпити по математика, химия, биология и физика ще се провеждат в два модула, тъй като при тях не се изисква развиване на тема, съобщава още "Дневник".

Остават и другите правила за сигурност - родителите могат да присъстват в училищата, в някои от залите ще има видеонаблюдение. Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни, а преди това за първи път работите ще се проверяват дистанционно.

Освен матури на 19 и 22 май ще се проведат и изпитите за национално външно оценяване, резултатите от които т.г. ще бъдат обявени единствено в точки, а не - в оценки по шестобалната система. При тях няма да има разделяне на модули.

Във всяка паралелка ще се кандидатства с различен брой точки. Заради това оценките от свидетелството за основно образование се преобразуват в точки по определена скала - отличен (6) се приравнява на 50 точки, много добър (5) - на 39 точки, добър (4) - на 26 точки, а среден (3) - на 15 точки. Документи за прием след седми клас ще се подават между 16 и 22 юни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Измама с евтини общински жилища ”заработила” стотици хиляди левове 0| 0 |18.10.2017 . В Китай започна поредния 19-ти конгрес на Комунистическата партия 0| 120 |18.10.2017 . Великата юристка Цецка Цачева: Има разлика между корупцията и корупционните престъпления 1| 468 |18.10.2017 . Татяна Дончева: Пеевски и Цонев фалираха КТБ и ограбиха активите й, сега пишат закон за това 0| 842 |18.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах