Реклама / Ads
66| 7176 |13.03.2011 НОВИНИ

Медиана: Спад на рейтинга на всички политици; Цветанов губи 17%

.
В условията на криза хората все повече осъзнават, че на бензиностанцията зареждат акциз, пушат акциз и усещат държавата като ортак на джоба им и когато ежедневието им е в криза, гледат с лошо око на държавата.
 

Това каза Кольо Колев, директор на социологическа агенция „Медиана”, на пресконференция.

Икономиката заема своето изходно място в оценката на политиката: „Хората започват да мислят за политиката не за това, което тя прави за миналото, а това, което прави за настоящето”, посочи Колев.

Ценовият шок драстично променя политическите нагласи. Така в условията на криза хората все повече осъзнават, че на бензиностанцията зареждат акциз, пушат акциз и усещат държавата като ортак на джоба им и когато ежедневието им е в криза, гледат с лошо око на държавата.

През март изследването, което е представително за цялата страна, показва, че 44% от хората драстично са свили разходите си, 48% - донякъде и само 8% запазват стандарта си.

Относно оптимизма и песимизма - 52% смятат, че ще им се наложи още да свиват разходите си, 35% - че може би ще им се наложи да ги ограничат и 13 % смятат, че ще запазят потреблението си.

От 42% на 52 % са се увеличили хората, които смятат че нещата ще вървят на зле. Относно икономизацията на политическия живот, Колев посочи, че от тези, които рязко са ограничили потреблението си, само 11,7% са симпатизанти на ГЕРБ. От тези, които слабо са ограничили потреблението - 30,9% са симпатизанти на управляващата партия, а от тези, които са с незасегнато потребление - 39,6% симпатизират на ГЕРБ.

Досега дебатът в България се водеше за миналото и вината, отиваме на избори, за да накажем предишните, коментира Колев наказателното гласуване и спецификата на прехода у нас. Накратко "Шоуто" свърши – икономиката, хлябът, изместват битката с миналото, каза още Колев. В резултат, получаваме следните резултати: Нарастващ страх и песимизъм за бъдещето; Свито потребление с тенденция за продължаващо ограничаване; Общ негативизъм по отношение на политиката и политическото, като цяло (спад на рейтинга на всички политици); Срив на доверието в управлението – най-силен именно сред избирателите, най-силно ударени от кризата и ценовия скок. Може да се прогнозира, че без ясни позитивни сигнали за икономическото развитие на страната, кризата на доверие към управлението ще се задълбочи, заяви Колев.

Цветан Цветанов губи 17% подкрепа от хората, а Бойко Борисов – 10% в сравнение с декември 2010 година, според национално представително изследване на агенция "Медиана" проведено от 1 до 8 март.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5348 |06.03.2011 Н. Младенов: Ще изпълним всички изисквания за Шенген . 6| 5152 |27.02.2011 И. Калфин: Отговорност на всички страни от ЕС е опазването на границите . 57| 5596 |20.02.2011 Р. Плевнелиев: Врагове са всички, които са в мътната вода . 5| 5935 |15.01.2011 Б. Коцев: ЕС е критичен към България, но е такъв към всички страни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads