Реклама / Ads
1| 4339 |14.08.2017 НОВИНИ

Международно признати експерти ще преразглеждат зоните от ”Натура”

.
Трябва да бъдат намерени международно признати експерти, които да се включат в преразглеждането на зоните от ”Натура 2000” по казуса ”Калиакра”. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на дискусия „За по-чист морски туризъм“ във Варна.
 
Миналата седмица Димов обяви, че забраната за строеж и земеделие върху понто-сарматските степи в бъдещата защитена зона "Комплекс Калиакра" ще остане в сила, докато не се изготви нова заповед, в която ще се отчете както мнението на засегнатите собственици, така и на природозащитните организации, така че да се постигне баланс на интересите. Става дума за общо 2208 хектара неплодородна площ, но пък апетитна за застрояване, в зоната на "Комплекс Калиакра" (с обща площ над 48 хил. ха), която ще се разпростира от Балчик до Тюленово.

Днес министърът съобщи, че водата по Българското Черноморие е много по-чиста през този летен сезон заради изградените пречиствателни станции. Мерките ще продължат да действат и за следващия сезон.

Димов обясни, че над 90% от региона на Варна вече е покрит от пречиствателни станции. Предстои след края на летния сезон да започне модернизацията на станцията в Златни пясъци. Нейната реконструкция ще се осъществи основно със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020″. Стойността на проекта „Подготовка и изпълнение на проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация „Златни пясъци“ е малко над 37 милиона лева, от които 8,4 милиона лева е съфинансиране от страна на Община Варна.

Пречиствателната станция на „Златни пясъци“ е строена преди близо 3 десетилетия с идеята да обслужва около 12 000 души. След модернизацията ще може да обслужва над 72 хиляди жители през летните месеци и 18 000 през зимния период. Предвидената технология ще осигури необходимото пречистване на отпадъчните води, включително отстраняване на общ азот и общ фосфор.

Министърът  подчерта, че след сезона ще започне реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция Китен-Приморско. В нея ще бъдат инвестирани 22,27 млн. лв. Безвъзмездното финансиране е в размер на близо 17 млн. лв. по ОПОС. С проекта ще бъде увеличен капацитетът на пречиствателната станция. Съоръжението, макар и частично реконструирано през годините, трудно поема голямото натоварване през летния туристически сезон.

В момента се изгражда пречиствателна станция в Айтос, заяви Нено Димов. Близо 19 млн. лв. е размерът на инвестицията за проекта. От тях безвъзмездното финансиране по оперативната програма е 14 млн. лв. Целта на проекта е освен да се изгради пречиствателна станция, да бъдат доизградени главните канализационни клонове, отвеждащ колектор и съпътстваща инфраструктура. В Айтос никога не е имало пречиствателна станция – мръсните води влизат в реката, а от там – в морето.

Министър Димов каза, че остава проблем за Българското Черноморие само липсата на пречиствателна станция за района на Синеморец и Ахтопол. Според него ще се търсят варианти на терени и финансиране от Предприятието по управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Представители на изпълнителната власт, местната администрация и бизнеса обсъдиха още правилата за разделно събиране на отпадъците, свързани с биоразградимите отпадъци в хотели и заведенията за хранене.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5627 |02.08.2017 Експерти: Вранча се тресе, но това не е опасно . 0| 5067 |20.07.2017 Белгия пак праща експерти на гръцките острови заради мигрантите . 2| 5181 |20.07.2017 Експерти спорят за клас прослужено време . 3| 7090 |10.07.2017 Експерти за измамата, разсекретената стенограма и кой ще осъди държавата за КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads