Реклама / Ads
0| 3943 |19.02.2023 НОВИНИ

Месни Заговезни е, започват пости. Те може да се окажат доста скъпи

.
Днес - на 19-ти февруари е Месни Заговезни или Неделя Месопустна. Това е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. От този ден до края на Великите пости са забранени месото и месните продукти.
 

На месни Заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени.

 

Денят се нарича още Неделя Месопустна, защото е последният ден преди постите, когато се яде месо. Както се мени датата на Великден, така се менят и датите на празниците, свързани с Великденския цикъл, а Месни Заговезни е първият празник, свързан с този цикъл.

 

От понеделник преминаваме на безмесна диета. Ако спазваме християнската традиция. По пазарите вече има коприва и спанак, появиха се зелените салати, краставици, репички, лук и чесън. Но на какви цени. Постенето може да се окаже доста скъпо начинание. Хем се ограничаваш, хем попадаш на краставици по 6-8 лева за килограм. Което е безумно, но освен лакърдии, от земеделския чинистър и въобще от правителството друго не чуваме. Ще направим това, ще направим онова... Земеделският министър Явор Гечев обяви по БНТ, че вече е направил щаб. Щаб! Щабът щял да събира информация за цените, да анализира, да съобщава... По-тъпо нещо не сме чували от времето, когато служабният премиер Гълъб Донев обяви, че е създаден "кризисен щаб", който щял да бори кризите в България. Върховна тъпота за политическа употреба. Не е ясно до момента дали този "щаб" се е събирал повече от един път, колкото да се запознаят членовете му. Затова пък се говори, че участниците в този "щаб" получават допълнителни възнаграждения...

 

Започват Великите пости, може би трябва да се замислим за нещата, които правят живота ни не такъв, какъвто би трябвало и заслужаваме да бъде.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3253 |17.02.2023 Започват масови проверки след смърт на родилка в Луковит . 0| 3129 |13.02.2023 Започват засилени проверки на автобуси и камиони като европейска акция на пътя . 0| 3158 |04.02.2023 Започват честванията в памет на Гоце Делчев в България и РСМ . 0| 2997 |03.01.2023 Започват проверки за валидността на винетките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads