Реклама / Ads
37| 4866 |09.06.2021 НОВИНИ

МиГ-29 на българските ВВС е паднал в района на Шабла, пилотът е в неизвестност

.
Самолет „МиГ“ е паднал в морето край Шабла по време на военните учения „Шабла 2021“. Това потвърди за БНР контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.
 

"При изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.", пишат от военното министерство.


.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

 

Министърът на отбраната Георги Панайотов пътува към района на инцидента.

 

Причините за падането на военната машина засега остават неясни.

 

Разследването ще бъде поето от военната прокуратура.

 

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено.

 

В учението участват изтребители МиГ-29, щурмови самолети Су-25, хеликоптери от военновъздушните и военноморските сили, както и средства за противовъздушна отбрана, каза пред Би Ти Ви бившият военен министър Тодор Тагарев.


"Причините за инцидента могат да бъдат от технически характер, тъй като изтребителите, с които разполагаме, са на повече от 30 години, а поддръжката им е трудна", обясни той.


Другата възможност е грешка на пилота. "Изпълнението на задача в морски условия е по-сложно, отколкото над сушата. Има случаи в миналото за загуба на ориентация на пилота. С тази стара техника той няма възможност да използва съвременни средства за навигация и управление за избягване на сблъсък. Това също е едно възможно обяснение", обясни Тагарев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3569 |08.06.2021 Българските патриоти: Излизаме на протест срещу националното предателство на ДПС . 24| 12634 |07.06.2021 Врътнаха се! ”Българските патриоти” вече не щат ГЕРБ . 2| 2999 |06.06.2021 Експериментално машинно гласуване в три столични района днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads