Реклама / Ads
55| 4679 |24.07.2013 НОВИНИ

Миков: Сега посланиците да заявят позиция за случилото се снощи

.
Михаил Миков
Борисов е печелившият от ескалацията на напрежението. Той го желае и стимулира всячески, каза Миков за бившия премиер Бойко Борисов.
 

Според председателя на Народното събрание Михаил Миков вчерашната ситуация, при която имаше сблъсъци пред Народното събрание, е застрашила живота и здравето на народните представители и възможността за нормална работа на парламента: Те бяха поставени пред тежко изпитание. Големият въпрос е накъде върви България? Когато на една институция, особено на парламента в една парламентарна република, се пречи да работи, това е опит за завземане на властта с други средства, каза той по БНР.
 

По повод отменянето на заседанието на парламента днес от ГЕРБ написаха декларация, в която поискаха оставката на Миков председателят на парламента обясни, че е направил призив, а не заповед и решение: Призив, който трябва да даде знак на всички български граждани, че не може да се работи под натиск, че не може представителната демокрация да се подменя от други средства, каквато и да е целта, каквато и да е каузата. Ще свикам Председателски съвет, на който да обсъдим дневен ред и работата на парламента. Но аз не смятам, че парламентът трябва да работи в такъв тип среда. Задача на МВР, на изпълнителната власт, на прокуратурата е да предприемат действия, които да респектират, да наложат закона и да осигурят нормално функциониране на Народното събрание, пък и на всички институции.
 

Миков отказа да даде оценка на работата на полицията при акцията по извеждането на депутатите от обсадения от протестиращите парламент.

Няма да попадна в изкушение да давам оценки за чужди отговорности. Оценките се дават от специалистите, времето ще покаже. Но има един принципен въпрос - има ли ресурси в България да се установява законност? Или толкова далеч сме отишли в разбирането си за постигане на цели на всяка цена, че начинът, по който се случва това, няма значение. България в ЕС не заслужава това.
 

Мисля, че сега посланиците трябва да заявят позиция за това, което се случи снощи пред НС. Ще е добре посланиците, които се ангажираха с позиция, и сега да имат позиция, смята Миков. Нека бъдат достатъчно активни и днес, препоръча той. 
 

Закъсняло и некоректно към фактологията на последния месец, така Миков коментира изявлението на президента, в което държавният глава призова за спокойствие. Вие си спомняте, че имаше и предишни случаи на нападение върху народни представители. Тогава президентът не зае ясна позиция. Не може да се движиш,воден единствено от някакви политически цели и се страхувам, че президентът се изкушава от това. Той каза "аз нямам доверие на това правителство".
 

Не се притесняваме от предсрочни избори, но е ясно, че те няма особено да променят политическата конфигурация. Ясно е, че България ще влезе в спирала на делегитимация на институциите. Големият проблем е конфронтацията, зад която стоят икономически интереси.  
 

Борисов е печелившият от ескалацията на напрежението. Той го желае и стимулира всячески, каза Миков за бившия премиер Бойко Борисов. След като разбра, че е опозиция, не искаше да приеме тази си роля и да участва в парламента с демократичните средства, с които разполага опозицията. Сега продължава да търси път с надеждата, че запазените позиции на различните равнища на управление му дават шансове при едни бъдещи избори и евентуално пак власт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 6371 |24.07.2013 Михаил Миков: Днес няма да има заседание на парламента . 1| 4444 |20.07.2013 Търсенето на двамата миньори безрезултатно досега . 43| 5433 |19.07.2013 Михаил Миков: Екзотика е сливане на реформаторския блок с протестиращите . 69| 5620 |12.07.2013 Плевнелиев: И посланиците, и аз казахме истината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads