Реклама / Ads
0| 3885 |01.09.2022 НОВИНИ

Микродрон ”Черен стършел” над руските позиции в Украйна

.
Стотици микродронове отиват в Украйна като част от нов пакет военна помощ. Казват се Black Hornet, събират се в човешка длан и са почти безшумни. Какви способностите им и как могат да влияят на бойните действия?
 

Един такъв дрон се събира в човешка длан. Разработен е в Норвегия, но сега стотици от него пътуват към Украйна под формата на военна помощ.


Малкият дрон Black Hornet („Черен стършел“) е едно от най-новите попълнения в арсенала на Украйна, която от повече от пловин година се сражава с руските сили, нахлули на територията ѝ.


Дроновете Black Hornet са част от пакет военна помощ от Великобритания и Норвегия. Той е в размер на 63 млн. долара и включва 850 от микродроновете, съобщава още Свободна Европа.


Системите Black Hornet са разработени така, че да бъдат пренасяни от пехотинци. В тях е включен екран, който се държи в малка раница, както и допълнително отделение, в което са поставени два дрона и уред за управление, който наподобява джойстик. Дроновете могат да останат във въздуха за около 25 минути и почти толкова време е необходимо, за да бъдат презаредени.


Цялата система тежи 1.3 кг., а тежестта на един дрон е 33 грама. Системата разполага и с разновидност, която може да се монтира на автомобил.

 

Малките камeри, прикрепени към летящото тяло, могат да предават сигнал в обсег от два километра на резолюция 640 на 480 пиксела. Устройствата могат да се приближат до вражеските позиции, без да бъдат чути или видени. Според британското правителство Black Hornet ще позволи на украинските бойци да „защитават безопасно градските пространства“.


Устройствата могат да заснемат и предават снимки с резолюция от 1600 на 1200 пиксела. Те имат и устройства за термално заснемане, с които могат да разузнаят вражеските позиции през нощта.


Последните модели не пренасят никаква дигитална памет, като по този начин се отстранява рискът разузнавателна информация да попадне във вражески ръце. Няма публична информация колко точно струва едно устройство. Към 2013 г. един подобен дрон е струвал 94 хил. долара.


Безопасният размер на дрона означава, че полетите му не е нужно да бъдат координирани с въздушния трафик. Размерът му обаче носи и един голям недостатък. През 2013 г. британски войник, който използва 16-грамовата версия на устройството казва, че „един силен порив на вятъра може да разстрои Black Hornet“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3329 |01.09.2022 Човек на Слави: Ако станем президентска република Нинова е ”политически труп”, а Петков ще замине за Канада . 0| 21545 |01.09.2022 Проф. Слатински: Параноята на Путин ескалира, над Кремъл плъзват облаци черни . 0| 2803 |01.09.2022 Мая Манолова: За социологиите няма случай в последните години да са познали . 0| 5099 |01.09.2022 The Wall Street Journal: G7 има план за борба с Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads