Реклама / Ads
4| 9691 |15.07.2023 НОВИНИ

Министър Богданов: Ще имаме два нови завода за производство на високотехнологични, критични компоненти за коли

.
Министър Богданов: Очаква се инфлацията у нас да стане едноцифрена Източник: БГНЕС
Очакванията са до края на годината средната стойност на инфлацията в България вече да е едноцифрена – между 8 и 9 на сто, въпреки че има и известни опасения за покачване на цените на енергийните ресурси, а към края на годината на месечна база инфлацията вече да е под 6 на сто.Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Навлизането в България на очаквания свеж европейски финансов ресурс по забавените процедури по Плана за възстановяване и устойчивост и по Фонда за справедлив преход ще отключи нови инвестиции, ще подобри конкурентоспособността на бизнеса в страната, което ще е и стимул за предприемачите да отделят средства за по-високи заплати, каза икономическият министър.

 

Два инвестиционни проекта в сектор "Автомобилна индустрия" за над 100 млн. лева стартират този месец в районите на Стара Загора и Русе, където ще има два нови завода за производство на високотехнологични, критични компоненти за коли.

 

Инвеститорите са холандска и германска компания, които ще вложат общо 120 млн. лв. (всеки по 60 млн. лв.) в новите производствени мощности в България. Очаква се двете компании да разкрият близо 700 нови работни места в Русе и Стара Загора.

 

Икономическият министър изтъкна, че за първите четири месеца на тази година има ръст от над 60 на сто на преките чуждестранни инвестиции в страната спрямо същия период на миналата година и се очаква до края на 2023 г. голяма част от проектите, по които досега Българската агенция за инвестиции е работила, да бъдат обявени и да стартират.

 

Министърът заяви, че започва работа по създаването на ясна стратегия за развитието на индустриалните зони в България, базирана на регионален принцип.

 

По думите му развитието трябва да е свързано с конкретни сектори и да е обвързано с очакванията на инвеститорите в тези сектори, както това се е случило с индустриалната зона "Доброславци", фокусирана върху автомобилната индустрия.

 

Изграждането на зоните трябва да е обвързано и с осигуряването на подходяща инфраструктура и в частност на съоръжения за производство на зелена енергия, които да са близо до зоните.

 

Необходимо е също да се облекчат административните процедури, свързани с изграждането на инфраструктура за зоните, които трябва да се изграждат предварително и да бъдат подготвени според конкретните нужди на сектора и инвеститорите, каза министърът.

 

Целта е да се съкрати времето за изпълнението на инвестиционните проекти – максимум до 6 месеца да се осигури възможност за начало на строителство по инвестиционния проект, който да може да бъде довършен в рамките на 24 месеца и инвеститорът да започне да плаща осигуровки и данъци в държавата. Сега процесът до началото на строителство по проекта отнема понякога и 3 години.

 

Министърът съобщи, че ще се подготвят плановете за развитие на зоните, управлявани от Националната компания "Индустриални зони", които към момента липсват.

 

Акцент ще бъде поставен върху Северна България, където има потенциал за развитие на индустриални зони, като целта е да се помогне на региона да навакса икономическото си изоставане спрямо Южна България, каза министърът.

 

Освен това, с предстоящото присъединяване на България към Шенген Северна България ще е сред основните бенефициенти на инвестиционни проекти, защото ще бъдат осигурени по-добри логистични връзки между Севера и Юга, добави икономическият министър.

 

Според него тези зони биха могли да станат логистични или производствени хъбове в партньорство с ключовите ни партньори извън страната.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2548 |15.07.2023 Любителят на яхти и бивш енергиен министър обилно обяснява, че нямало измами по негово време . 1| 2508 |15.07.2023 Министър Йоловски: Изяснява се откъде е дошла атаката срещу НС, за година имаше 80 подобни случая . 0| 2385 |14.07.2023 Зам.-министър Маринов: 4 пъти по-малко са изгорелите площи в сравнение с 2022 . 1| 2364 |14.07.2023 Министър Славов се срещна с посланика на САЩ Кенет Мертен, обсъдиха съдебната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads