Реклама / Ads
15| 3821 |30.08.2021 НОВИНИ

Министър Бозуков: Градушката е унищожила около 4 хил. дка земеделски култури. Щетите са за милиони

.
Христо Бозуков Източник: стопкадър, bTV
Сред градушката в пловдивско картината е сериозна, щетите са големи. Става въпрос за унищожени около 4 хил. дка земеделски култури. Вероятно щетите са за милиони. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV служебният земеделски министър проф. Христо Бозуков. Точно колко милиона са щетите ще бъде ясно в следващите дни. Най-засегнати са в Ръжево Конаре, Белозем, отчасти в Маноле и Шишманци.
 

По думите му е много трудно щетите да бъдат изплатени на 100%, но предстои комисии да започнат обследването на терен. Той изрази надежда и Европейският съюз да разреши помощ. „Ще поискаме и нотифициране на държавна помощ по мярката “de minimis” и се надявам, че ЕС ще ни разреши, за да можем да помогнем в максимална степен засегналите“, добави министърът.

 

Бозуков съветва земеделците от региона в най-кратък срок да отидат в областните земеделски служби и да подадат заявления за обследване на щетите.

 

„Получило се е нещастно стечение на обстоятелствата в този момент“, обясни министърът.

 

„Градоносният облак е засечен от метеоролозите доста от далеч и е следен. След като е приближил са започнали обстрелите с ракети. Започнато е в 18:10 и в 19:28 е получен сигнал за спиране на обстрела. Това е една стандартна съгласувателна процедура между МЗ, МО и Министерството на транспорта“, уточни той. Причината е съвместно учение на НАТО. „Военно-транспортен самолет е пристигал от Германия. Нали можете да си представите какво може да се случи ако свалим натовски самолет с противогазна ракета. Разбира се, това не омаловажава случая и нанесените щети. Хората са в правото си. Просто малшанс“, посочи служебният министър на земеделието.


„Разчетът, който сме направили и предложили на Министерството на финансите за бюджета на Министерството на земеделието, е в размер на 110,5 млн. лв.“, каза още той. Според Бозуков тези средства ще бъдат одобрени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3369 |30.08.2021 Министър Денков: Навсякъде, където е възможно, учебната година ще започне присъствено . 1| 3274 |30.08.2021 ДП РВД с информация относно ситуация с градушката на 28 август край Пловдив . 4| 6437 |30.08.2021 Сметната палата с критики към икономически министър за дейността му през 2018-2019 г. . 1| 8271 |29.08.2021 Министър Денков: Ще търся решения за учениците и учителите, а не за да спасявам партийни проценти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads