Реклама / Ads
10| 3493 |13.02.2022 НОВИНИ

Министър Лорер: Най-важното тази година е да направим България правова държава

.
”Най-важното тази година е да направим България правова държава”, заяви пред БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.
 

Според него в съдебната реформа стъпките са ясни. "Те вече се случват. Сменихме ръководството на КЕВР и "Булгаргаз". Г-н Цацаров не е шеф на КПКОНПИ. Прокуратурата е най-голямото събитие, което чакаме. Ще има избори на нови членове на ВСС. Време е България да започне да догонва дори Румъния, която направи въпросните промени", каза Лорер.

 

"Златните паспорти трябва да отпаднат, тази идея у нас е била опорочена, у нас не са останали контролни механизми как се издават", коментира още той.

 

Според него цялостният процес в държавата е бил счупен.

 

"Направихме и проверка назад. Не са влезли кой знае какви пари в държавата. Няколко десетки милиона лева на година, икономическият ефект от това, че премахваме тази опция, е на практика нулев", коментира Лорер.


"Икономическият растеж се постига с инвестиции", допълни Лорер.

 

"Инвестираме в инфраструктурата и в хората. 8 млрд.лв. се инвестират в България - за пътища, за нова детска болница, за вдигане на заплати на учители и лекари", каза министърът на иновациите и растежа.


Част от мерките в Плана за възстановяване и устойчивост са свързани с малките и средни предприятия - да изграждат енергийни мощности, както и изграждането на индустриални зони. Една от интересните идеи е операторите на тези зони да са способни да привлекат инвеститори, смята Лорер.

 

И допълни, че новият девиз е, че европейските средства не се усвояват, не се раздават, а се инвестират. За тази цел ще бъде изградена система от външни оценители и допълнителен мониторинг за това как се изразходват тези средства.

 

По отношение на ГЕРБ Лорер каза, че очакват конструктивно поведение.

 

"От един депутат от ГЕРБ имаме 200 въпроса към правителството. Това е начин да забавиш работата на изпълнителната власт. Въпросите са израз на състоянието, в което ГЕРБ се намират в момента", смята Лорер.


По темата с подслушването министърът заяви, че не се е замислял, но няма нищо тайно, което да дискутира, затова приема нещата с усмивка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3021 |13.02.2022 Министър Сандов: Сега е период за стратегическа работа и по-малко за пиар акции . 4| 3168 |13.02.2022 Министър Гьоков: Волята на правителството е да се увеличат доходите на всички хора в България . 2| 3280 |13.02.2022 Министър Иванов: Отпускаме 150 милиона лева повече в подкрепа на производителите . 20| 3761 |12.02.2022 Военният министър Стефан Янев: Няма пряка опасност от война за страните от НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads