Реклама / Ads
2| 4066 |15.05.2019 НОВИНИ

Министър Б. Петков: Бъдещи и настоящи пенсионери ще имат право на избор до 2021 г.

.
Бисер Петков Източник: БГНЕС
Промените в изчисляването на пенсиите няма да засегнат никой. Напротив, хората ще бъдат облагодетелствани. Промените дават право на хората да избират до 1-и януари 2021 година по коя методика да се изчислява индивидуалният им коефициент и съответно размерът на пенсията. Това заяви министър Бисер Петков.
 

По т.нар. нова - с осигурителният доход след 2000 година или по старата - с включване на трите най-добри последователни години от последните 15 години преди 1-и януари 1997 и осигурителният доход на човека след тази дата. В новия образец на заявлението хората трябва изрично да посочат, че желаят изчисление по старата методика и да отбележат кои са въпросните три години. Тогава експертите на НОИ ще пресметната и по новата методика, след което ще отпусне по-благоприятният размер на пенсията, разкри министър Петков пред bTV.

 

"Изчисленията на прогнозния ѝ размер се правят с обновения електронен калкулатор, който беше качен на сайта на НОИ. Ако хората нямат компютър и интернет, могат да ползват услугите на служителите на института в териториалните му поделения, в изнесените приемни или мобилните екипи, които извършват обиколки по график. Консултациите в териториалните дирекции на НОИ са безплатни. Хората ще могат да изчислят пенсиите си и по двата модела и да получат по-големия размер", категоричен беше Бисер Петков.

 

"Ще има нови правила и при получаването на целеви помощи за отопление. С новите правила ще се разшири кръга от хора, които получават тези помощи. Ще има и сериозно увеличение на сумите за помощи. Тази година са предвидени 40 млн. лева повече за енергийна подкрепа и цялата сума вече е в размер на 120 млн. лева. Най-същественото увеличение ще е за най-рисковите групи, като това се самотните пенсионери", обяви социалният министър.


Всеки министър си носи оставката в джоба. Когато премиерът му я поиска, министърът си я дава. Не мисля, че оставката на Румен Порожанов ще доведе до трусове и сътресения в управлението. Не мога да коментирам темата за скандалите с апартаментите и къщите за гости. Има си органи, които извършват проверки и те ще дадат цялата информация, посочи той.


"Стратегия за детето е необходимо да има и това прозитича от Закона за детето. Вероятно проектът за Стратегия за детето, който беше подготвен от експертна група, не беше представен добре и даде предпоставки за разпространението на неверни новини. Най-сериозното невярно твърдение е, че държавата ще отнема или краде деца от биологичните им родители. Категорично такова нещо няма. В България годишно се изоставят над 1000 деца. Целият смисъл на процеса по деинститулизация на домовете за деца, който се провежда вече няколко години, е да се осигури нормална семейна среда на всички тези деца. Всички мерки в Стратегията за детето и Закона за закрила на детето са насочени в тази посока. В никакъв случай мерките не омаловажават действията на родителите и не засилват ролята на социалните работници, камо ли да им дават права да взимат деца от биологичните родители. Стратегията за детето е спряна, защото не срещна обществена подкрепа. Тя ще бъде преработена серизоно, за да отпаднат всички притеснения у хората", категоричен беше Бисер Петков.




 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4371 |13.05.2019 Бивш външен министър: Изказването на турския посланик не е провокация, но излиза от добрия тон . 4| 4251 |01.05.2019 Мей уволни министъра на отбраната заради скандал с ”Хуауей” . 2| 4165 |22.04.2019 Втори съд отмени присъдата на бившия зам.-министър Христо Ангеличин . 0| 3739 |22.04.2019 Здравният министър на Шри Ланка: Местна ислямистка групировка стои зад атентатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads