Реклама / Ads
5| 2926 |12.04.2023 НОВИНИ

Министър Пулев представи предимствата на Индустриална зона “Доброславци“

.
Още подробности за очаквания голям автомобилен инвеститор, който ще стъпи на пазара у нас Източник: БГНЕС
”Липса на качествени терени и инфраструктура, индустриални зони, които няма. Затова нямахме голям международен инвеститор. Извървяхме редица стъпки. Заслуги имат абсолютно всички структури: от ниво президент, премиер. Ниво министри, заместник-министри. Говорим за дългосрочно усилие, което са материализира сега. Предимствата на Индустриална зона “Доброславци” са: визия, размер, локация, секторна специализация.
 

Тази съвкупност от фактори е търсена от самите инвеститори. Бяхме в активен диалог с международни агенции. Ние следваме движението на капиталите". Това коментира в интервю за "Лице в лице" по БТВ служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. 

 

"Такова усилие в условия на редовен кабинет беше почти невъзможно да се случи. Тази локация беше много апетитна. Имаше пълен синхрон на всички структури", добави той. 

 

"Въпрос на минимално време е да привлечем голям международен инвеститор. За последните 8-9 месеца съм провел разговори с дузина инвеститори. Всяка седмица, с активното съдействие на БАИ, говорим с различни приоритетни инвеститори. Фокусът на тази индустриална зона неслучайно е насочен тозно към автомобилния сегмент. Имаме три приоритетни международни стратегически инвеститора в много напреднал етап на преговори.

 

Въпрос на минимално време е да привлечем поне един от тях. Това са проекти от милиард и половина до 3 милиарда евро", добави още Пулев. 

 

"Имали сме дискусии по тази тема преди повече от 5 години, когато беше сагата за потенциален завод на “Фолксваген”. Нямаше такова готово място, в което държавата предварително да е подготвила и изградила и инвеститорът да може буквално да дойде, да го пипне и да види, че може да реализира инвестицията си в кратки срокове.

 

По-добре това да се случи сега, отколкото да загубим още 5 или 10 години. Най-истинското развитие на автомобилната индустрия тепърва предстои. В България имаше неувереност в институциите, че тази индустрия може да се развива в България.

 

Фактите показват и доказват, че всъщност това е най-бързо развилото се нещо в България през последните години. Автомобилната индустрия като дял от БВП е съизмерима с туризма, който е традиционен", коментира от своя страна Любомир Станиславов, изпълнителен директор на „Аутомотив Клъстер България“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2746 |12.04.2023 Министър Христов посрещна в Турция първия танкер с газ от американската компания “Шиниър” . 2| 2635 |12.04.2023 Лена Бориславова подаде оставка като народен представител . 3| 2791 |12.04.2023 Външният министър на Босна и Херцеговина: България да е наш адвокат в европейските институции . 1| 2609 |12.04.2023 Министър Милков: РСМ не е направила нито една положителна стъпка при преговорите за членство в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads